SIPA

Zubac: Postali smo vodeća policijska agencija u zemlji

SIPA
05.10.2012.
u 09:52

Agencija stasavala u teškim i složenim vremenima na ovim prostorima

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) obilježila je jučer 10. godišnjicu uspješnog djelovanja. Pred brojnim gostima iz javnog i političkog života te predstavnika diplomatskog zbora u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu izvedene su dojmljive pokazne vježbe pripadnika Agencije u suradnji s Oružanim snagama BiH, ali ono što puno više govori o uvježbanosti i uspješnosti pripadnika SIPA-e su rezultati ostvareni u proteklom desetljeću.

Vodeća agencija

Posljednje operacije “Lutka“ i “Boss“ najbolja su potvrda onoga što je u svom obraćanju gostima naglasio i direktor Agencije Goran Zubac, a to je činjenica da je SIPA danas vodeća policijska agencija u zemlji, prepoznatljiva u okruženju i šire. -Najveće zasluge za to pripadaju njenim kadrovima koji su, u teškim postkonfliktnim i tranzicijskim uvetima rađanja i uspostave Agencije, uspjeli profesionalnim angažiranjem izgraditi povjerenje i autoritet kod građana, kolega iz drugih policijskih agencija u zemlji i šire, i to u relativno kratkom periodu od 10 godina, kazao je Zubac.

To razdoblje je, kaže prvi čovjek SIPA-e, obilovalo velikim iskušenjima i izazovima. Podsjetio je da je Agencija stasavala u teškim i složenim vremenima na ovim prostorima, koje karakterizira teško naslijeđe prošlosti, sveprisutna nesigurnost, rast i širenje svih vrsta nasilja i kriminala, neizgrađenost i nefunkcioniranje institucija sustava, porušene društvene vrijednosti, čije se posljedice manifestiraju u raznim oblicima kriminla, i drugim produktima nefunkcioniranja pravne države i posrnulog moralnog stanja. -Dug je i mukotrpan put stvaranja moderne, učinkovite i profesionalne policije, posebno u sferi borbe protiv najtežih oblika kriminala, a to je naročito teško u našim uvjetima, u BiH takvoj kakva jeste. I dalje nam je potrebno razumijevanje, strpljenje i povjerenje građana i institucija sustava, a pored svega veća materijalna ulaganja u skupu opremu, bez koje će dalji uspjesi biti upitni.

U cjelini gledano, smatram da trenutačno imamo dovoljno kapaciteta da možemo strateški i operativno odgovoriti na sve sigurnosne izazove iz svoje nadležnosti. I dalje ćemo planski jačati kriminalističko-obavještajne i istražne kapacitete, organizacijsku strukturu prilagoditi potrebama građana i teškom vremenu, ojačati suradnju sa zajednicom, tužiteljstvom, policijskim agencijama u zemlji i okruženju, intenzivno raditi na održavanju i jačanju imidža Agencije u javnosti, kako se ne bi iznevjerila očekivanja građana, istaknuo je ravnatelj SIPA-e Goran Zubac.

Odgovor na izazove

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je uz čestitke za SIPA-in rođendan, kazao je da je ova agencija važna komponenta za očuvanje sigurnosti. - Vijeće ministara BiH nastoji biti dobar partner SIPA-i i daje vam punu podršku, kazao je Bevanda. Čestitku SIPA-i i njezinim djelatnicima uputio je i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, koji je kazao da je SIPA postala prepoznatljiva među policijskim agencijama u borbi protiv organiziranog kriminala.
-Pred vama je još dosta obveza, ali sam potpuno siguran da će ova agencija uspjeti odgovoriti na sve izazove, kazao je između ostaloga ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?