Akcija SIPA-e

Zubac: Ovo je početak kraja kriminalcima

SIPA
12.09.2012.
u 11:47

U operaciji kodnog naziva ‘Lutka’ su identificirani i suradnici kojih je bilo i u sigurnosnim i drugim tijelima vlasti

Stotine pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i drugih policijskih agencija izvršili su jučer na više lokacija pretrese i uhitili su veći broj osoba u okviru istrage o najvećoj zločinačkoj organizaciji u BiH koja je uz pomoć svojih suradnika iz susjednih zemalja i drugih sličnih organizacija počinila veliki broj kaznenih djela koja do sada nisu rasvijetljena.

Najveća akcija do sada

Riječ je o najvećoj poslijeratnoj akciji na suzbijanju organiziranog kriminala, a kako je nakon početka operacije kodnog naziva “Lutka“ izjavio ravnatelj SIPA-e, Goran Zubac, ovo je početak kraja organiziranog kriminala u BiH. - Tijekom dosadašnjih policijskih mjera i radnji uspjeli smo prikupiti vrlo ozbiljne informacije i dokaze da je ova zločinačka organizacija počinila veći broj kaznenih djela, između kojih se izdvajaju trgovina opojnim drogama, pranje novca, izvršena ubojstva i pripreme ubojstava na skriven i podmukao način, a posebno izdvajamo pripremanje ubojstava policijskih službenika koji su istraživali kaznena djela koja je ova zločinačka organizacija počinila, teška razbojstva, kamatarenje, zloupotreba službenog položaja i drugo, kazao je Zubac.

Rasvjetljavanje zločina

Radi se o istrazi usmjerenoj na rasvjetljavanje najmanje šest neriješenih ubojstava i pokušaja ubojstava u oba entiteta, nekoliko pljački banaka i prijenosa novca u višemilijunskim iznosima i čitav niz teških kaznenih djela organiziranog kriminala.

Među brojnim nedjelima s kojima se povezuje ova zločinačka organizacija su i ubojstva Ramiza Delalića Ćele i Borisa Govedarice te pljačka 2,2 milijuna eura iz PBS banke u Sarajevu 2006. godine i više od 668 tisuća maraka iz BH Pošte 2008. godine. - Dosadašnjim mjerama i radnjama, pored utvrđivanja postojanja zločinačke organizacije, identificirali smo sve njene članove, kaznena djela koja su počinili i na koji način, njihove sklonosti i navike, te suradnike kojih je bilo i u sigurnosnim i drugim strukturama vlasti u BiH. Radom na predmetu otvorio se veliki broj informacija koje neće biti procesuirane u ovoj fazi rada, jer za to nisu osigurani materijalni dokazi, ali će se nastaviti s prikupljanjem podataka i saznanja, tako da nitko od osoba, bez obzira o kome je riječ, koje su na bilo koji način pomagali ovoj zločinačkoj organizaciji, a bilo ih je zaista mnogo, neće biti zaboravljen, poručio je prvi čovjek SIPA-e.

Veliki broj uhićenih


Jučer od ranih jutarnjih sati su izvođene terenske operacije, uhićenja većeg broja osoba. U izravnoj obradi obuhvaćeno je 25 osumnjičenih osoba, izvješćem o počinjenom kaznenom djelu 43 osumnjičenika i to je prva faza. Sve uhićene osobe su dovedene u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, gdje se radi detaljna kriminalistička obrada.

- Ovom radnjom stvorena je realna pretpostavka da, pored kaznenih djela koja su rasvijetljena u potpunosti, dođemo do dodatnih dokaza o drugim teškim kaznenim djelima počinjenim na teritoriju Istočnog Sarajeva i Sarajeva, a za koja postoje ozbiljne indicije da ih je počinila ova zločinačka organizacija, što će ujedno biti i njen kraj, kazao je direktor SIPA-e Goran Zubac.

Ključne riječi

Komentara 4

SV
Svjetlonosa
12:38 12.09.2012.

Treba jos par takvih akcija napravit,nek ne misle da je kraj,ima ih jos koliko oces. Najbolje krenut od opcine do opcine i ocistit sve od gadova,nedaju ljudima krenut naprijed od svoje korumpiranosti.

DA
daniele
13:16 12.09.2012.

go go go. Pozdrav domovini

IK
Ilija Kobac
09:22 13.09.2012.

Pricam ti pricu!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?