PROJEKT

Zračna luka Mostar ide u privatizaciju

Zračna luka
08.09.2012.
u 10:56

Potrebna su ulaganja u proširenje zračne luke, smještajne kapacitete za zrakoplove, kao i samu uzletno-sletnu pistu

Mostarska Zračna luka prometnula se u jednu od rijetkih kompanija u BiH koje bilježe dramatičan rast u godini koju obilježava uvođenje mjera štednji, smanjenje broja zaposlenih, općenito gubljenje poslova. Ova zračna luka ima objektivno potencijale napraviti dodatni iskorak i postati jedna od najznačajnijih u regiji ako bi se poklopilo nekoliko važnih elemenata. Jedan od tih svakako je vezana uz ulaganja kako u pogledu kapaciteta, veće sigurnosti i pronalaženje stranih partnera.

Stručna studija

Kako se doznaje, Europska komisija financirala je studiju koja će pokazati opravdanost mogućih ulaganja, odnosno privatizacije u Zračnu luku koja je u ovoj godini tek pokazala naznake mogućeg daljnjeg razvoja. Ranije su čelni ljudi u Mostaru i predstavnici vlasti iz Federacije oko te mogućnosti razgovarali i s upravom najveće europske zračne luke u Frankfurtu (Fraporta). U mostarskoj Zračnoj luci udjel, uz grad Mostar, ima i zagrebačka Zračna luka. Prema procjenama, za daljnji razvoj je neophodno proširiti kapacitete za prihvaćanje zrakoplova, ali i osigurati najmanje jednu stalnu vezu sa svijetom. Potrebna su i ulaganja u produženje uzletno-sletne piste. Sve to zajamčilo bi, uz snažniju potporu institucija vlasti, a moguće i stranih investitora daljnji rast. Mostarska Zračna luka je još prije rata proglašena zamjenskom sarajevskoj zračnoj luci u vrijeme održavanja Zimske olimpijade u Sarajevu. Unatoč tome, to nikada poslije rata nije postala, prije svih zbog blokada vlasti iz Sarajeva, a u svojevrsnom prešutnom dogovoru oko blokiranja razvoja ove zračne luke bile su i vlasti u Hrvatskoj kako bi zaštitili monopol svojih zračnih luka u Splitu i Dubrovniku. Unatoč tome što nema nijedne stalne linije, mostarska Zračna luka je ove godine druga u državi po broju letova i putnika, odmah iza Sarajeva čime se približava prijeratnim rekordima.

Međugorje

Prije svega rezultat je to uspostavljene suradnje s talijanskom regijom Abruzzo otkuda je stiglo više tisuća posjetitelja, uglavnom hodočasnika u Međugorje. Tako je i početkom ovoga mjeseca srušen svojevrstan rekord od 1300 putnika u jednome danu. Do kraja godine očekuje se više desetaka zrakoplova, charter letova za Međugorje. Četiri mjeseca prije isteka ove kalendarske godine ostvaren je ukupan promet od 55.000 putnika. U odnosu na cijelu prošlu godinu, koja je također bila u znaku uzleta, to je za 15.000 putnika više.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?