London

Znanstvenici otkrili da 11-erci ne daju jednake šanse

terry
pixsell
26.12.2010.
u 10:51

Rješavanje utakmica izvođenjem jedanaesteraca nije poštena solucija, jer momčad koja šutira prva ima psihološku prednost, pokazalo je stručno istraživanje stručnjaka iz Škole za ekonomiju i političke nauke u Londonu, piše LSE.com.

Naime, znanstvenici su u svom istraživanju uzeli u obzir čak 2.820 izvedenih penala u najvećim svjetskim ligama i međunarodnim natjecanjima u razdoblju od 1970. do 2008. godine, otkrivši kako ekipa koja šutira prva, pobjeđuje u čak šezdeset posto slučajeva.

"Kada se baca novčić i određuje tko će šutirati prvi televizijske stanice obično puste reklame, ali mi mislimo da je to možda trenutak odluke utakmice u kojoj poslije 120 minuta nema pobjednika. Novčić daje dvadeset posto veće šanse za trijumf jednoj momčadi. Oni koji su drugi osjećaju psihološki pritisak zbog toga što izgleda kao da svaki put iznova zaostaju za protivničkom momčadi, rekao je profesor Ignacio Palacios-Huerta

Dodajmo kako je paralelno s ovim provedeno i istraživanje koje je obuhvatilo dvadeset bacanja novčića, a interesantno je kako je samo jednom pobjednik u bacanju novčića izabrao da šutira drugi (Talijani protiv Španjolaca na EP-u), a on je izgubio u penalima. Londonski istraživači razgovarali su i sa nogometašima te trenerima, njih gotovo 300-njak, a čak 96 posto istaknulo je kako smatra da onaj koji puca kazneni udarac kao drugi osjeća psihološki pritisak.

"Vjerujem da se čelnicima FIFA i UEFA neće svidjeti činjenica da bi pobjednika Svjetskog prvenstva, Europskog prvenstva ili Lige šampiona moglo odlučivati bacanje novčića, to je smiješno. Predlažem da se umjesto sadašnjeg sistema, uspostavi sistem sličan onome teniskom u tie-breaku. Da pojasnim, prvi tim koji izvodi jedanaesterac ima jedan udarac, zatim drugi tim dva, pa prvi dva i tako dok se ne odluči pobjednik", rekao je Huerta.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije