Medicina

Znanstvenici napravili prvi umjetni bubreg i uspješno ga presadili

bubreg
YouTube screenshot
15.04.2013.
u 15:51

Nakon srca, pluća i jetre, medicinska istraživanja dovela su do još jednog velikog uspjeha

Za otkazivanje bubrega, lijek ne postoji. Jedini dostupni tretmani za tu bolest su ili dijaliza ili transplatacija, no to znatno smanjuje kvalitetu života.

Sada su znanstvenici konačno uspjeli uzgojiti bubreg u laboratorijskim uvjetima koji radi nakon transplatacije na životinjama, u ovom slučaju laboratorijskog štakora. Znanstvenici OTT laboratorija za regenerativnu medicinu iz Bostona proizveli su bubreg koji prozvodi urin i filtrira krv upotrebivši eksperimentalne tehnike, kojima su već ranije uzgojili funkcionalna srca, pluća i jetra. Bubreg je prvo rastao 12 dana u laboratoriju, a zatim je presađen u štakora, da bi potom uspješno proradio.

No, Elaine Davies, ravanteljica britanskih Kidney Researcha, iako ovaj znanstveni uspjeh naziva fascinantnom znanošću, upozorava kako je regenerativni pristup medicini još uvijek u povojima.

- Nada postoji, ali s oprezom. Ne kažem da jednom nećemo stići tamo, ali može to trajati još mnogo desetljeća - kaže Davies.

 

>>Donora traži noseći natpis 'trebam bubreg za ženu'

>>U 27 godina primio treći bubreg – treću priliku za život

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?