Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Zlatko Lagumdžija nije uspio podijeliti dva HDZ-a

Na sastanak u Mostaru došli Čović i Ljubić zbog čega je Lagumdžija napustio hotel Bevanda jer želi vidjeti u vlasti samo jednoga lidera HDZ-a u BiH
15. veljače 2011. u 09:10 4 komentara 2 prikaza
lagumdzija
Foto: VL FOTO

Jučer čak nije došlo niti do pravoga susreta između predsjednika dva HDZ-a u BiH Dragana Čovića i Bože Ljubića i SDA Sulejama Tihića s čelnikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom koji je bio neugodno iznenađen zbog zajedničkog dolaska na susret hrvatskog političkog dvojca. Lagumdžija je, doznaje se, očekivao dolazak samo Čovića koji se pojavio zajedno s čelnikom HDZ-a 1990. pa je uz kurtoazno pitanje za zdravlje, naprasno napustio susret u mostarskom hotelu Bevanda. Kratko je tek poručio novinarima da mu “nije prijala kava”. Čović i Ljubić nakon susreta s Tihićem incident oko Lagumdžije su nastojali drukčije protumačiti kazavši da za odgovore treba potražiti informaciju od lidera SDP-a.

Problem u kavi

“Možda mu stvarno nije prijala kava”, rekao je Čović.

Kako Večernjak doznaje, Lagumdžija je otvoreno poručio da ne želi razgovarati s dva HDZ-a čime se samo potvrđuje da i dalje igra na kartu razbijanja dviju najvećih hrvatskih stranaka kako bi eventualno pristale na sitnu trgovinu s njegovom probošnjačkom strankom. Čović je pak ocijenio da kratki susret nije rezultirao napretkom te je ponovio stajališta hrvatskih stranaka.

“HDZ BiH i HDZ 1990. ostaju opredijeljeni da u vlasti budu zastupljeni legitimni predstavnici sva tri naroda kako bi ostvarili europski put BiH”, rekao je Čović. Ljubić je dodao da se unatoč prijetnjama SDP-a i njemu bliskih stranaka vlast ne može ustrojiti.

Jedino rješenje

“BiH, odnosno Federaciji BiH očajnički treba funkcionalna vlast koja ima većinu u domovima naroda što znači da ima natpolovičnu većinu svakog naroda. Stranke okupljene oko ovoga sporazuma neće ići ispod toga”, rekao je Ljubić. Lagumdžija je nakon susreta s čelnicima HSP-a BiH i NSRzB-a rekao da ne prihvaća koaliciju o raspodjeli fotelja po načelu dvije bošnjačke, dvije hrvatske i dvije srpske stranke te da će potpisnice platforme uskoro krenuti u formiranje vlasti u Federaciji BiH bez dva HDZ-a.

  • park:

    Tekst je čista dezinformacija , svi relevatni mediji su izvjestili o ponudi HDZ_u da uđe u vlast ......, stvarno se pitam zašto vi to radite , zar ne uvidite ozbiljnost vremena za sve nas ???

  • cinbenik:

    Ala ga pupamo na HDZe nacin.Pa borimo od 90eti po HDZe uputama,izgidosmo,pohapsise nas,raselismo se .Dokle ljudi bozi sa HDZe eksperimentima,mislim da je ovo posljednji nestace i nas i HDZa samo ce ostati Hercegovci svoj na svome a to je cilj ... prikaži još! od 90e ide ali tesko nema vise trgovine nestali Hrvati u Posavini i drugim dijelovima Bosne.Do pobjde ZNA SE

  • alen112:

    Da svi relevantni mediji. A koji su to?Da nije možda federalna televizija ili netko sličan, istina je negdje između uvijek al istina nije bitna nego je bitno da ništa nevalja al eto u ovoj državi se tako nešto traži pa ... prikaži još! je sve to ok, i izigravanje pravih i velikih Hrvata i onoh koji jadni Hrvatski narod žele izvesti na pravi put.