SKANDALOZNO

Zlatarske radnje dobivaju grantove od federalne vlasti

racuni
VL FOTO
12.01.2012.
u 10:32

Brojne su zamjerke na raspodjelu novca iz Federalnog ministarstva obrta koje očito nema jasne kriterije poticaja

Ako je suditi prema rezultatima natječaja o podjeli poticajnih sredstava koje dodjeljuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta onda nema nikakve nade za ukupni gospodarski oporavak u ovome entitetu, nego je i ministarstvo, kojemu na čelu sjedi Sanjin Halimović postalo samo sebi svrha te se samo po njima znanim kriterijima rasparčavaju federalni novci. Budući da je postalo uobičajeno da platformaške vlasti redovito i debelo zakinu hrvatska područja, niti na ovome primjeru to nije bila iznimka. Neposredno prije Nove godine među rijetkim posjetima ministarstvu koje ima sjedište u Mostaru, Halimović je potpisao ugovore između ministarstva i više desetaka korisnika.

Milijuni u pitanju

Kako su pojasnili ova sredstva namijenjena su za razvoj maloga gospodarstva u Federaciji BiH, a ministarstvo je odobrilo poticaje za, ‘između ostalog, izgradnju poduzetničkih zona općinama u Federaciji BiH, stipendiranje 70 učenika, razvoju obrtničkih komora, potpora inovatorima, potpora uvođenja ISO standarda, CE oznaka i novih tehnologija, poticaja starim i tradicionalnim obrtima, subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, poticaje novoosnovanim subjektima maloga gospodarstva i poticaj udruženjima poduzetnika i obrtnika i obrazovnim institucijama’. Valja reći kako je na tako birokratski uokviren projekt poticaja utrošeno 3,25 milijuna maraka.

“Ovo resorno ministarstvo će nastojati ispuniti sve obveze kako iz ovih programa, tako i iz onih koji predstoje i nadam se da će ova sredstva, sredstva za potporu razvoja poduzetništva u Federaciji BiH biti veća u sljedećim godinama i tako pomoći opstanku i razvoju poduzeća ali i povećanju broja novoosnovanih poduzeća u Federaciji BiH“, rekao je ministar Halimović. 
Teorijsko objašnjenje ministra, koji većinu vremena provodi u Sarajevu gdje mu je čak unajmljen stan, kada se, međutim, usporedi s raspodjelom novca dobiva se posve suprotan zaključak. Jedina pozitivna stvar je što ovo ministarstvo podržava pokretanje poduzetničkih zona u 25 općina od Novog Travnika do Bihaća, no raspodjela ostalih sredstava je upitna. Posebno je čudnovata stavka šest poticaja tradicionalnim i starim obrtima.

Izmišljene tvrtke

Naime, čak se i izmišljaju određeni obrti kako bi se dobila bespovratna federalna sredstva a nije poznato po kojim kriterijima se izdvajaju novci za pojedine, posve uobičajene poslove. Iz federalnog proračuna tako se novac izdvaja, i to uglavnom na području Bosne, pekarima, frizerima, farmerima, ali i postolarima, krojačicama, zlatarnama, staklorescima. Radi se očito o novcu koji se dodjeljuje po čudbnim kriterijima budući ovi ‘zanati’ ni po čemu nisu posebni niti se mogu podvesti za one kojima novac treba darivati. To se odnosi čak i za tvrtke koje su tek nastale budući da su se tu našli i poljoprivrednici za koje se novac izdvaja i iz resornog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH. Znakovito je i kako federalno ministarstvo financira potencijalne buduće obrtnike u ovome entitetu. Za razliku od federalnog ministarstva obrazovanja koje je tek desetinu zajmova odobrilo hrvatskim studentima, u Halimićevom ministarstvu se stipendira tek troje nebošnjaka od njih 70. Dakako da je i potpuni nesrazmjer oko raspodjele novca za poticaje između područja Hercegovine i Bosne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?