Kruševo

Zima poharala maslinik obitelji Čule, stradalo 800 stabljika

masline
Braco Selimović
09.03.2012.
u 10:08

Na svome imanju, u studenom mjesecu prošle godine, Slavko Čule je posadio 1050 sadnica maslina. Snijeg i led uništili su oko 80 posto zasađenih maslina

Elementarna nepogoda koja je nedavno pogodila BiH ostavila je za sobom velike štete. Kao posebno teško spominjalo se stanje u HNŽ-u, koji je danima bio teško ili nikako prohodan. Kruševo, selo nadomak Mostara bilo je odsječeno 10 dana.

Uništene masline

Na svome imanju, u studenom mjesecu prošle godine, Slavko Čule je posadio 1050 sadnica maslina. Kada je, nakon što je ralica 10 dana od nevremena probila put, Slavko došao do roditeljske kuće i imanja imao je što vidjeti. Snijeg i led uništili su oko 80 posto zasađenih maslina. “U studenom prošle godine zasadio sam 1050 stabljika maslina na nešto više od tri hektara zemlje. Ali ovo ovdje što vidite bio je goli krš i drača”, priča nam Slavko. “Trebalo je prvo prokrčiti, poravnati, nasuti zemlju, zakopati rupe i tek onda saditi. I poslije svega, doživjeli smo pravi šok, ovo nevrijeme uništilo je oko 800 maslina. Najgore od svega toga je to što treba proći bar dvije godine kako bi se točno znalo na čemu smo. Nekim maslinama će se vratiti list, neke će uvenuti, ali jedno je sigurno, u sljedeće dvije godine obustavljen je njen rast i razvoj, s razočarenjem u glasu kazao je Slavko.

Korisna zanimacija

Obitelj Čule se uzgojem maslina bavi već nekoliko godina. “Ovo ne bih mogao nazvati obiteljskim biznisom, ali isto tako ne mogu reći i da je samo hobi. Ispunjava me ova zanimacija ali isto tako u budućnosti će biti i neke dobiti. Za sada pravimo maslinovo ulje, ali to nisu neke veće količine. Prije bi se moglo reći da je za potrebe obitelji, bliže rodbine i poznanika, kazao je Slavko i istaknuo kako ga ova vremenska nepogoda neće obeshrabriti da nastavi započeto. “Najbitnije je ne odustati. Poslije ove nepogode, kad čovjek pogleda na maslinik, točnije ono što je od njega ostalo, dođe mu da digne ruke od svega. Ali ne, mislim da bi to bilo pogrešno. - Ja volim ovo raditi, da ne volim ne bih se trudio, niti ulagao. Na kraju krajeva, ne bi me ovaj pomor ni pogodio da mi nije stalo. Ali treba nastaviti, jer najlakše je odustati, zaključio je Slavko Čule.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?