Radislav Krstić

Žiletom mu prerezali vrat

Radislav Krstić
AFP
09.05.2010.
u 12:07

Ristića je napala skupina Bošnjaka, a razlog napada je osvetazbog ratnih zločina

Indrit Krasniqi, koji je osuđen za ubojstvo u engleskom gradu Readingu, prema engleskim medijima, fizički je napao osuđenika za ratne zločine i bivšega generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića. Njih dvojica izdržavaju kazne u zatvoru Wakefield, jednom od najčuvanijih zatvora u Velikoj Britaniji. Jučerašnje informacije o ovome događaju su bile veoma proturječne.

Priča iz Haaškog suda

Iz Haaškog suda neslužbeno smo doznali kako se radilo o fizičkom obračunu dvojice spomenutih zatvorenika, a navodno se radilo o osvetničkom napadu Krasniqija jer su mu kćer tijekom rata silovali srpski vojnici. Tada je imala samo 16 godina. - Došlo je do sukoba u kojem je Krstić dobio lakše ozljede koje su sanirane ambulantno. Kasnije je vraćen u zatvor - priopćio nam je naš izvor iz Haaškog suda. Krstićevi odvjetnici imaju znato drukčiju, kao prvo, dramatičniju priču. Kako nam je rekao Krstićev beogradski odvjetnik Tomislav Višnjić, točne su prve informacije koje su govorile kako je skupina od trojice zatvorenika (muslimana) napala srpskoga generala i nanijela mu teške ozljede. Tom prilikom su mu žiletom prerezali vrat, a kasnije je Krstić pronađen u lokvi krvi i hitno prebačen u bolnicu.

- Priče koje su se pojavile kasnije nisu točne. Njegov londonski odvjetnik Russel Hopkins bi ga uskoro trebao posjetiti i tada ćemo imati više informacija - rekao nam je Višnjić jučer u telefonskom razgovoru.

Mislili da je mrtav

Kako su prenijeli engleski mediji, Krstić je nakon napada prebačen u bolnicu Pinderfields, a navodno je jedan od liječnika izjavio kako je na početku mislio da je Krstić mrtav zbog obilnog krvarenja iz vrata.

- Na svu sreću, žilet kojim je ozlijeđen nije pogodio vratnu arteriju - prenose engleski mediji izjavu izvora iz spomenute bolnice. Haaški sud optužio je Krstića za genocid nad više od 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca u Srebrenici 1995. godine i osudio ga 2. kolovoza 2001. godine na 46 godina zatvora. Žalbeno vijeće Haaškog suda ukinulo je 19. travnja 2004. godine prvostupanjsku presudu i pravosnažno osudilo Krstića za pomaganje i podržavanje genocida, umanjivši mu kaznu sa 46 na 35 godina zatvora.

Krstić je bio zapovjednik Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, drugi po važnosti, odmah iza Ratka Mladića, a po haaškoj tjeralici uhićen je u prosincu 1998. godine. Nakon ovih događanja sigurno je da će Krstićevi odvjetnici tražiti prebacivanje svoga branjenika u neku drugu zatvorsku jedinicu. Slične incidente su doživjeli i ostali osuđenici koji kazne služe po europskim zatvorima, ali te informacije nikada javno nisu objavljivanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?