Prostorna osnova

ZHŽ zajedno s općinama, sprema veliki iskorak

siroki
Stojan Lasić
19.03.2012.
u 10:59

Prema dokumentu Općine moraju dati smjernice za daljnji rad i ulaganja, čime bi se trebalo urediti stanje u svim općinama u županiji

Prostorni plan Zapadnohercegovačke županije uspješno se privodi kraju. Prema riječima Ivana Topića, ministra prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša u Vladi Zapadnohercegovačke županije, sad je u pripremi prostorne osnove, osnovni dokument za izradu prostornog plana, kojim će se urediti stanje na terenu u svim općinama Zapadnohercegovačke županije. Ministar Topić nam je potvrdio da oni rade u suglasnosti s općinskim službama, a općine moraju dati smjernice za daljnji rad i ulaganja.

Široki i Grude

Provjerili smo situaciju u sve 4 općine, te razgovarali s ključnim ljudima vezano za prostorne planove. U općini koja je trenutno u najboljem stanju, a to je širokobriješka dobili smo potvrdu da se još samo čeka potpis Vlade da bi se krenulo s radom na duhanskoj stanici poznatoj i pod nazivom Dogana. - U Širokome Brijegu imamo gradski urbanistički plan. Prema njemu, predviđena je i prenamjena Duhanske stanice, ali moramo čekati jedan potpis Vlade ZHŽ-a koja bi nam trebala dodjeliti tu zgradu. Ne znamo zašto to dosad nije učinjeno, pošto imamo planove i niz toga što bismo radili u toj zgradi. Predviđen je prema našemu planu i jedan muzej stare baštine, koju Široki Brijeg i ovaj dio Hercegovine ima. U planu imamo i jedan dom za mlade. Važne su nam sve institucije, zato čekamo potpis Vlade tako da mi s gradskim urbanističkim planom, a i u koordinaciji s prostornim planom ZHŽ-a nastavimo raditi za kvalitetniji život u Širokom Brijegu, rekao nam je Drago Martinović, Savjetnik za odnose s javnošću u uredu načelnika Kraljevića.

Što se tiče općine Grude, za nju je napravljena Strategija razvitka do 2015. godine, u kojoj je na 79 stranica jasno naznačeno stanje u kompletnoj općini Grude, te plan i program za izvršavanje prioritetnih ciljeva, razvojnih mjera i projekata. Također su jasno naznačena 84 projekta koja su u planu ili u tijeku izrade, a od važnijih vrijedi izdvojiti izgradnju poduzetničkih, industrijskih i bezcarinskih zona, te izgradnju tržnice i kolodvora. U intervjuu od prije 4 mjeseca, načelnik općine Grude Viktor Marić nam je potvrdio da je u tijeku izrada prostornog plana županije u okviru kojeg će se naći tržnica, kolodvor i drugi važniji objekti.

Izrada prostornih planova

Tajnik općine Posušje Zoran Lončar objasnio nam je funkcioniranje prostornog plana općine Posušje: - Jer u međuvremenu nije usvojen novi prostorni plan, radimo prema starom. Svake godine usvoji se i dijelom odradi od 10 do 15 projekata, koji imaju ozbiljnije namjene. Vezano uz institucije, većinom je sve u vlasništvu općine Posušje i trudimo se da sve dobro funkcionira. U Ljubuškom je, kao i u Posušju, na snazi i dalje stari prostorni plan donesen još prije rata, a kako nam je potvrđeno u općinskim službama Ljubuškog, u tijeku je izrada novog plana koji bi trebao uskoro zaživjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?