Osnivanje stranke

Željku Komšiću politička povijest nije sklona!

Komšić
13.10.2012.
u 10:23

Svi koji su u BiH do sada napustili velike stranke i formirali nove, ostali su na političkim marginama

Član Predsjedništva BiH i bivši potpredsjednik SDP-a BiH Željko Komšić osniva novu stranku. Svoj novi stranački aktivizam “urbi et orbi” najavio je u dnevniku FTV-a. Ohrabren posljednjim izbornim debaklom bivše stranke i Dodikova SNSD-a Željko Komšić smatra kako će na svom populizmu, dobiti dovoljan broj glasova koji će ga na izborima 2014. godine održati u vlasti.

Politička borba

“Nastavit ću svoju političku borbu za vrijednosti u koje vjerujem. Nadam se da ću na tom putu imati potporu onih koji očekuju da BiH bude zemlja jednakopravnih ljudi, a takvih je većina u ovoj zemlji” kazao je Komšić. Razlog za bojazan od njegova angažiranja kroz novu stranku, najviše ima bivša stranka, SDP. Sarajevski analitičari, “građanske” provenijencije, navijački drže kako će Komšić uzeti dio glasačkog tijela SDP-u i SNSD-u. No, ako se analizira relativno kratak i buran poslijeratni politički parlamentarizam, Željko Komšić s novom strankom nema razlog za probuđeni optimizam. Većina stranačkih disidenata kod Hrvata, Bošnjaka i Srba izlaskom iz stare i osnivanjem nove stranke nisu postigli politički uspjeh već su trunuli na političkim marginama. Iako je njihov izlazak iz HDZ-a BiH nazivan “povijesnim”, “senzacionalnim”, dvojica HDZ-ovih disidenata Krešimir Zubak i Jadranko Prlić sa svojim strankama Nova Hrvatska inicijativa (NHI) i Proeuropska narodna stranka (ProENS) nisu ostvarili jači politički uspjeh. Bolje sreće nije bio ni bivši predsjednik HDZ-a BiH Milenko Brkić koji je kao nezadovoljnik osnovao Hrvatsku narodnu zajednicu (HNZ). Za razliku od njih Božo Ljubić napuštanjem HDZ-a BiH i osnivanjem HDZ-a 1990. uspio se održati u političkim strukturama, iako je stranka prošla kroz turbulentno razdoblje neslaganja.

Napuštanja i stranke

U Bošnjaka je situacija bila nešto drugačija. Bivši visoki dužnosnik SDA Haris Silajdžić stranku je napustio zbog sukoba s Alijom Izetbegovićem. Nakon kratke političke apstinencije u politiku se, praćen medijskim fanfarama, vraća, kroz svoju novu stranku, “Stranka za BiH”. Ona ga smješta na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da bi 2010., osramoćen lošim izbornim rezultatima, napustio i politiku i stranku. Pokojni Nijaz Duraković i Miro Lazović napuštaju SDP i osnivaju SDU, koja i danas tavori na političkim marginama. U Srba to čini bivši član SDS-a Dragan Čavić koji osniva DNS, a prije njega iz SDS-a izlazi Biljana Plavšić i osniva Srpski narodni savez. Sa SNS-om postaje predsjednica RS-a, dok Čavić samo potvrđuje pravilo da politički konvertiti nemaju budućnosti.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
14:09 13.10.2012.

To da Komsic nema sanse u plitici to je svimajasno. Medjutim ta vijes je dobra, jer ce sa novom strankom doci do novog raslojavanja tzv. "gradjanske" opcije u BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?