Nezadovoljstvo

Željezničari FBiH stupili u generalni štrajk

Željeznice
01.04.2013.
u 10:15

Štrajk je organiziran zbog kršenja prava radnika, a Sindikati posebno zahtijevaju pronalaženje trajnih rješenja za Željeznice FBiH

Željezničari FBiH stupili su jutros u sedam sati u generalni štrajk u svim prometno-poslovnim područjima Željeznica FBiH - Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar i Bihać.

U štrajk su stupili Nezavisni sindikat željezničara u FBiH, Samostalni sindikat izvršnog osoblja područje infrastrukture i Samostalni sindikat tehničko-kolske službe Željeznica FBiH.

- Ostali sindikati nas podržavaju, što znači da se svi pridržavaju uvjeta propisanih štrajkom koji se održava uz minimalan proces rada - kazao je Feni predsjednik Nezavisnog sindikata željezničara FBiH, Andrija Jurković.

Po njegovim riječima, putnički promet se odvija normalno, bez ikakvih poteškoća, a teretni promet je reduciran.

Jurković je dodao da ih zasad niko nije kontaktirao, niti inicirao pregovore, te da će biti u štrajku do ispunjenja obaveza.

Štrajk je organiziran zbog kršenja prava radnika, a Sindikati posebno zahtijevaju pronalaženje trajnih rješenja za Željeznice FBiH, jer se, kako ističu, radi o jako važnom privrednom subjektu u FBiH i cijeloj državi. Također, zahtijevaju isplatu bruto plate za veljaču, kao i toplog obroka i materijalnih troškova, zatim regresa za 2012. godinu, te dugotrajno rješavanje problema oko zdravstvenog osiguranja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?