UEFA KUPOVI

Želja svih - proći prvo pretkolo, dalje što bude

Utakmica
Stojan Lasić
05.06.2013.
u 10:22

Ždrijeb za prvo i drugo pretkolo u Nyonu 24. lipnja, utakmice prvog pretkola 4. i 11. srpnja. Bh. klubovi ranijih godina nisu zabilježili prevelike uspjehe u Europi

Uskoro kreću Uefina natjecanja za sezonu 2013. - 2014., u kojima su i četiri bh. predstavnika - prvak Željezničar, pobjednik Kupa BiH Široki Brijeg, drugi u prvenstvu BiH Sarajevo, te Zrinjski, koji se u Europu plasirao iako je na ljestvici tek osmi, pošto trećeplasirani Borac nije dobio licenciju. Postoje “papirnati” izgledi da Borac ipak ode u Europu, ako se uvaži njegova žalba koju je (navodno) uputio Uefi. Recimo da su i ranijih godina neki klubovi iz BiH (Željezničar, Sarajevo, Sloboda) izborili Europu postignutim rezultatima na travnjaku, ali zbog neispunjavanja Uefinih uvjeta nisu dobili licenciju. Ždrijeb parova za 1. i 2. pretkolo bit će u Nyonu 24. lipnja. Utakmice 1. pretkola na rasporedu su 4. srpnja, uzvrati su već 11. srpnja. Utakmice 2. pretkola igraju se 18. srpnja, uzvrati su 25. srpnja. Već 19. srpnja ždrijebat će se parovi za 3. pretkolo. No, o tom potom, jer sudeći po rezultatima iz ranijih godina, lako je moguće da niti jedan bh. predstavnik ne ode dalje nakon 1. ili 2. pretkola...

Opasni protivnici

Prvak BiH Željezničar slobodan je u 1. pretkolu Lige prvaka, pa će u natjecanje krenuti od 2. pretkola. Neće biti nositelj, ali je Sarajlijama neka utjeha da su po koeficijentu prvi na listi nenositelja. Neće mu biti lagan posao jer će za protivnika dobiti neku od sljedećih, redom uglednih momčadi: Bate Borisov (Bjelorusija), Celtic (Škotska), Steaua (Rumunjska), Viktoria Plzen (Češka), Dinamo (Hrvatska), Partizan (Srbija), Legia (Poljska), Sherif (Moldavia), Maribor (Slovenija), Slovan (Slovačka), Elfsborg (Švedska), Maccabi TA (Izrael), Molde (Norveška), HJK Helsinki (Finska), Ekranas (Litva), Neftchi (Azerbajdžan) ili Dinamo T (Gruzija). Koga poželjeti za protivnika? Možda moldavskog Sherifa Tiraspol, kojega je Željezničar 2011. već izbacivao (1:0, 0:0), ili možda Neftchi, Ekranas ili Dinamo Tbilisi... Momčad s Grbavice vjerojatno ne bi poželjela Maribor, koji ih je prošle godine oba puta pobijedio (4:1, 2:1), niti Maccabi koji je 2011. dva puta pregazio (6:0, 2:0).

Sarajevo i Zrinjski morat će put do skupina Europske lige potražiti već od 1. pretkola. Možda to i nije loše, jer oba kluba imaju status nositelja i mogli bi stići do 2. pretkola. Ako ništa, za nastup u svakom pretkolu dobit će novčanu narukvicu iz Uefe od po 90.000 eura, a tu su i druge mogućnosti za zaradu (ulaznice, tv prava, zarada od reklama...). No, oprez! Među klubovima koje će Sarajevo i Zrinjski izvući, ima dosta onih koji su financijski jači od njih, a to uvijek nešto znači... Potencijalni protivnici su: Domžale (Slovenija) Metalurg i Teteks (Makedonija), Milsami Orhei i Tiraspol (Moldavija), Torpedo Kutaisi i Chikura (Gruzija), Žahiris i Kruoja (Litva), Crusaders (Sj. Irska), Mika i Gandzasar (Armenija), IBV Veltmannaejar (Island), Irtysh i Astana (Kazahstan), Čelik i Grbalj (Crna Gora), Hibernians i Sliema Wanderers (Malta), Drogheda (Irska), Trans Narva (Estonija), Laci i Teuta Dures (Albanija), Vikingur i IF Fuglafjodur (Farski otoci), Santa Coloma (Andora), Airbus i Bala Town (Wales), La Florita i Libertas (San Marino). Kad bi bilo po željama Sarajlija i Mostaraca, vjerojatno bi jedni i drugi poželjeli predstavnike San Marina, zbog snage suparnika i blizine, ali po snazi u slabije suparnike sigurno spadaju i Maltežani, Andorci, predstavnici Farskih otoka... No, izvući Domžale, Žalgiris, IBV Veltmannaejar, Armence ili daleke Kazahstance ne bi bilo poželjno, manje zbog snage, više zbog udaljenosti i troškova putovanja. Podsjetimo, Zrinjski je već imao takvu “nesreću” 2012, kada je morao u daleki Kazahstan (oba puta s po 2:1 pobijedio Tobol). Ni Sarajevo ni Zrinjski nisu se ranije susretali s klubovima koji su im mogući suparnici u 1. pretkolu.

Prednost Sarajeva


Ako Sarajevo preskoči prvog suparnika, u drugom pretkolu također će biti nositelj. Moguće je da ga ždrijeb “spoji” s Astrom (Rumunjska), KR Reykjavikom (Island), Senicom (Slovačka), Lokomotivom (Hrvatska), Dudelangeom (Luksemburg), Interom Turku (Finska), Piastom (Poljska), Hackenom (Švedska), Jagodinom (Srbija), Olimpijom (Slovenija) ili Budućnosti (Crna Gora). I u ovoj konkurenciji, Musemićeva momčad ima lijepih izgleda za prolaz u 3. pretkolo. U 2. pretkolu Zrinjski (ako prođe 1. pretkolo) neće biti nositelj. Neće ni Široki Brijeg, koji je u 1. pretkolu slobodan. Oba kluba dobit će u drugom kolu “strašne” suparnike, redom ugledne klubove s bogatom tradicijom, među kojima su i dva bivša europska prvaka (Steaua i Crvena zvezda) i sudionici skupnog natjecanja u Ligi prvaka. To su većinom klubovi čiji su proračuni “svemirski”: Rubin Kazan (Rusija), Hapoel TA (Izrael), Sparta (Češka), Standard (Belgija), Lech (Poljska), Trabzonspor (Turska), Hajduk (Hrvatska), Aalborg (Danska), Crvena zvezda (Srbija), Rosenborg (Norveška), Sturm (Austrija), Slask (Poljska), Utrecht (Nizozemska), Videoton (Mađarska), Levski (Bugarska). Mogući protivnici Širokog Brijega i Zrinjskog su i klubovi koji prođu 1. pretkolo Europske lige i koji dobiju status nositelja. Zanimljivo je da Široki može izvući češku Spartu ili austrijski Sturm, s kojima se već susretao. Od Sparte je oba puta izgubio u pretkolu Lige prvaka 2002. godine (0:3, 0:1), dok je u pretkolu Europske lige 2009. ispao protiv Sturma (1:2, 1:1). Među spomenutim klubovima niti jedan nije se ranije susretao sa Zrinjskim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije