Suša spalila usjeve

Zelene ostale samo uske oaze uz rijeke

Suša
06.09.2012.
u 10:06

Prinosi duhana i grožđa bit će manji za više od 50 posto, tromjesečnu sušu ne mogu izdržati ni čokoti stare loze, lišće maslina se osušilo, savija se...

Izgled brdskih krajeva Hercegovine ovih dana ozbiljno je uzdrmao narodnu poslovicu koja kaže “ni u kiši blaga, ni u suši gladi“. Ono što ne spale sve brojniji požari, spalit će sve sušnija ljeta. U posljednjih petnaestak godina učestala su sušna ljeta, kao što je primjerice bilo 2000. pa 2003. kada praktično za tri ljetna mjeseca nije pala ni kap kiše, međutim dojam je da su biljke bolje podnijele sušu tih nego što je to slučaj ove godine. kako bi se u to uvjerili dovoljno je zaći u kraške šume, gdje je praktično listopad nepotreban. Grab, klen… izgledaju kao da je studeni, a ne početak rujna, lišće opada s grana. Na djelu stabala posebice graba, lišće je sprženo, pa nije imalo kada promijeniti ni boju.

I drača bez lista

Od sumornog izgleda sušom spaljenih kraških šuma malo odudaraju jasen, hrast i cer na dubljim tlima, koji očito je zahvaljujući jačem korjenovom sustavu dohvate zračak vlage. Drača, pojam izdržljivosti u kamenjaru, ostala je već bez lostova, a slično je i s ostalim niskim raslinjem kamenjara, kao što su divlji šipci kojih ove jeseni neće biti. Uglavnom, što nisu spalili požari učinila je suša, dojam je da dosta drveća neće ni ozelenjeti, jer je razdoblje defolijacije nastupilo još polovinom kolovoza. Dojam je da osušenim kraškim šumama nije kumovala samo tromjesečna suša nego i specifična prošla godina, kada je suša trajala od kolovoza do studenog, pa su izgleda zbog naprasno prekinute prošlogodišnje vegetacije biljke nespremne dočekale ovogodišnju sušu. Stradala je i poljoprivreda. Zelenilo se povuklo u uske oaze pored rijeka osim natapanih površina.

Manji urod

Stradali su i usjevi u brdskim krajevima. Prinosi duhana i grožđa bit će manji za više od 50 posto. Sušu ne mogu izdržati ni čokoti stare loze, lišće maslina usahlo savija se… Duboke tragove suša je ostavlja i u područjima s obiljem vode, zbog visokih temperatura rajčice, mahune... se slabije oprašuje, pa je urod znatno manji. Iako se vinari tješe kvalitetom, očito je da će se suša uvelike odraziti i na urod u navodnjavanim vinogradima. Mali urod ne može nadoknaditi ni iznimna kvaliteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?