Usora

Žele izgraditi sportsko- rekreacijski centar Marsonija

Usora
18.07.2012.
u 09:57

Organizirali su sportska događanja, a za projekte im je potrebna potpora gospodarstvenika i dobronamjernih ljudi

Na području općine Usora postoji Sokolski pokret, točnije Hrvatsko sokolsko društvo Usora (HSDU), jedino sokolsko društvo sa hrvatskim predznakom u BiH. Sokolski pokret je nastao u češkim zemljama 1862. kad se počinje buditi nacionalna svijest u pojedinih slavenskih naroda, a u Zagrebu je primjerice osnovano društvo “Hrvatski sokol” 1874. koje je bilo značajan čimbenik kulturnog, društvenog, a napose sportskog života u Hrvata.

Prosvjetni rad

Ono je svojim djelovanjem utrlo put sportskim društvima, a svojim prosvjetnim i kulturnim radom iznad svega je promicalo domoljublje. Prije dvije godine nekolicina entuzijasta na čelu sa Željkom Joskićem održali su osnivačku skupštinu u Žabljaku, općina Usora s ciljem osnivanja HSDU-a. Na čelo poglavarstva izabran je Željko Joskić, a za predsjednika skupštine prof. Ante Pešić. Započeli su s organizacijom sportske manifestacije, kao i foruma s ciljem okupljanja što većeg broja puka kako bi se bavili rekreacijskim sportom. - U rujnu 2010. pod pokroviteljstvom HSDU-a uz potporu gospodarstvenika, svećenika i simpatizera održana je kros-utrka “Trčanjem do zdravlja” na dužini od 2400 metara po testu dr. Kupera. Utrka je imala rekreativno-natjecateljski karakter. Najmlađi natjecatelj imao je pet godina, a najstariji 69 godina - kazao je Joskić dodavši kako su im već prošle godine gosti bili sokolovi iz Osijeka na čelu s poglavarom Miroslavom Čakalićem. Tom su prigodom donirali veliku količinu sportske opreme koja je podijeljenja sudionicima krosa, a jedan dio je doniran od HSDU-a osnovnoj i srednjoj školi na području Usore.

Ciljevi pokreta

Ovom prigodom veliku moralnu i financijsku potporu u vidu sportske opreme donirao je ŽNK “Rijeka – Jack Pot” iz Rijeke na čelu s predsjednicom kluba Jelenom Jurić. - Vrijedi spomenuti i sportsku manifestaciju kros-utrke memorijal Mario Jozić u spomen na 16-godišnjaka koji je poginuo u Domovinskom ratu, a koja je održana u svibnju ove godine - kazao je Joskić te je istaknuo i nastojanje izgradnje sportsko -rekreacijskog centra Marsonija na imanju od dva hektara zemljišta kojeg je Sokolskom društvu donirala obitelj Tončija Mataje iz Doboja koja trenutačno živi u Beču, jedinog takvog centra na području općine Usora. - Iz svega ovoga se vide časni i predani ciljevi Sokolskog pokreta, ali koji ne mogu biti ostvareni bez potpore gospodarstvenika, intelektualaca, simpatizera i drugih dobronamjernih ljudi - kazao je Joskić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?