Intervju

Zdravko Mamić: Povlačim se i neću zaštitu policije

mamic
Antonio Bronić/Pixsell
Autori: Ante Buškulić, Mario Zorko
31.12.2010.
u 08:00

Zašto se neće ispričati novinaru Šipsu, što se zbivalo na skupštini HNS-a, kako nije u sukobu interesa, je li surađivao s mafijom, tko mu prijeti...

Nakon predblagdanskog proklinjanja i Božića u krevetu s crijevnom virozom i temperaturom, Zdravko Mamić odlučio je povući se u "zaleđe". Za Večernji list ispričao je sve što ga tišti i najavio:

– Nakon Nove godine ću nestati! A tražim i izlaznu strategiju da odem iz kluba! Dosad nisam tako ozbiljno razmišljao o tome. Raspadam se, vidim bijele miševe od iscrpljenosti rješavanjem tuđih problema. No, ne mogu se samo naljutiti i otići jer to bi bila izdaja Dinama, obitelji...

Možda je razlog takva razmišljanja ispad prema novinaru Borutu Šipsu.

– Stidim se svake izgovorene prostote, to je neprimjereno mojoj funkciji i Dinamovu ugledu. Nisam našao pravi odgovor na provokaciju, a bila je to kulminacija naporne polusezone i stresnog tjedna s četiri velike skupštine: HNS-a, ZŠS-a, ZNS-a i Dinama. Djeca su mi rekla: "Tata, ne bismo te željeli više vidjeti takvoga!"

Nije vam bilo prvi put...

– Tražio sam odgovore zašto mi se to događa, ali nisam ih našao, osim u višegodišnjem nagomilanom stresu, količini rada i nepravdi koja se čini klubu i meni omalovažavajući sve dobro.

Kako ste tražili pomoć?

– U analizi svojih postupaka. Ne mislim da mi treba liječnička ili stručna pomoć, iako se ni nad time ne treba sablažnjavati. Zdrav sam, sposoban, socijalno osjetljiv, Dinamo i obitelj mogu se mnome ponositi, ali podložan sam manama kao i svatko drugi i tražit ću put za ispravljanje.

Hoćete li se ispričati Šipsu?

– Nisam licemjer pa neću, čekam mirno postupak koji će on pokrenuti i sankciju. Nemam problema s isprikom kad sam i jedan posto u krivu, ali taj novinar godinama potiče navijače na radikalne poteze. Imam 20 svjedoka da je u Udinama, kad su huligani izbacivali Dinamo iz Europe, vikao: "To, učinite to, jače, srušite!" I nemam što razgovarati s njim i njemu sličnima. U nogometu sam 40 godina, bio sam pobjednik gdje god sam krenuo, a kada sam obezvrijeđen, javlja se jad, bijes, pa i poneka neprimjerena reakcija.

Kažete da nije bilo puno ispada, ali su sigurno bili zvučni. I Davor Šuker rekao je da će vas promijeniti.

– Ne znam je li to moguće, ali hvala mu, on je moje dijete, kad je igrao u Dinamu pazio sam na njega i pomagao mu. Prve smo ratne dane proveli zajedno u mom stanu i patili...

Alex Ferguson je za mene rekao: Dovedite mi da vidim tog čudotvorca

Hoće li Dinamo koga prodati ove zime?

– Nikoga ne tjeramo, ali nekima nećemo praviti probleme žele li otići. Sammir ne može ići za manje od 15-20 milijuna eura, a ima ponudu od 10 milijuna. Vrsaljko i Kovačić su, pak, među deset u svijetu u svojoj dobi. Razgovarali smo da prodaja važnih igrača dolazi u obzir samo ako netko da tako dobru ponudu da klubu ostane financijska likvidnost i da se može kupiti novog igrača – rekao je Mamić i osvrnuo se na uspješne transfere posljednjih godina:

– Alex Ferguson je rekao: "Dovedite mi tog čudotvorca koji stvara igrače i prodaje ih tako dobro, a i dalje je uspješan!". Jedan je grčki brodovlasnik tražio: "Dovedite ga da radi za mene!"

Koliko se često čujete s trenerom Halilhodžićem?

– Često, imamo bezgrešnu komunikaciju, usrećuje me i relaksira. Znam da ima ponuda, ali to dokazuje njegovo poštenje, karakter i odanost klubu. No, broj jedan je ipak predsjednik Barišić, koji daje sebe, a u 50 godina dao je klubu više nego itko drug, čak je i u zatvoru bio zbog Dinama tijekom Hrvatskog proljeća! A malo se o tomu zna jer se ne promoviraju učinci. Nadalje, svi skupa nisu bili u institucijama Uefe i Fife kao Vrbanović, imamo Zokija koji je legenda kluba...

Za 12 utakmica potrošit ćemo 16 milijuna eura

Apsurd je da 4. prosinca igramo zadnje kolo, a 1. srpnja počinje iduće prvenstvo. U osam mjeseci igramo 12 utakmica, a Dinamo tom dinamikom potroši 16 milijuna eura u tom razdoblju. Treba promijeniti sustav natjecanja, smanjili smo proizvod koji prodajemo i trebamo smisliti što učiniti.

Je li regionalna liga rješenje?

– Sve su ideje dobrodošle.

Odustao sam od Tajlanda jer je preskupo

Kako ste proveli Božić?

– Na Badnjak sam nazvao fra Jozu Čuguru iz Gospe Lurdske, koji često dođe na Dinamove treninge, i rekao sam mu: "Molite za oprost mojih grijeha". Imao sam temperaturu, grčeve, pa sam bio kod kuće, s obitelji, koja je, srećom, u zaleđini mog djelovanja. Sin, žena i dvije kćeri, moja dva bisera, koji ne znaju za drugu ocjenu osim za petice, sjajni su. Gledao sam "Rođenje Isusovo" i "Mojsija" i prepoznao se u puno dijelova, što mi je dalo novu snagu.

A gdje ćete za Novu godinu?

– Htio sam odvesti obitelj i prijatelje na Tajland, ali kad sam vidio predračun shvatio sam da nemam pravo to učiniti! I kćeri su mi rekle da je preskupo. Pa ćemo na skijanje.

Cjelokupni novogodišnji intervju sa Zdravkom Mamićem pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije