PRESLAGIVANJE

Zbog stranačkih sukoba Vlada FBiH i županije nemaju ministre

vlada
Braco Selimović
04.06.2010.
u 10:59

Poremećeni odnosi koalicijskih partnera idu toliko daleko da su zaustavljena sva imenovanja

Nestabilne koalicijske većine i blizina izbora učinili su da u brojnim županijama, ali i u Federaciji vlade rade iako nemaju imenovane ministre, a u pojedinim slučajevima članovi vlade su napustili stranke vladajuće većine. Vlada Federacije BiH dočekat će vjerojatno nove izbore bez ministra prostornoga uređenja.

SDA odgovorio HDZ-u

Ovo imenovanje ministara iz redova SDA zakočio je HDZ jer nisu imenovani brojni dužnosnici u federalnim agencijama, ali i državnim tijelima na mjestima koja su trebala pripasti Hrvatima. Zbog ustavne obveze o točnoj zastupljenosti iz pojedinih naroda upitno je jesu li sve odluke Vlade važeće. S druge strane, SDA je odgovorio u Srednjobosanskoj županiji. Županijski odbor HDZ-a BiH je izrazio razočarenje jer nakon više od sedamdeset dana, otkako je bilo predviđeno, nije imenovan ministar financija Josip Kvasina iz Kiseljaka. Valja reći da je prijedlog za imenovanje uputio predsjednik Vlade Srednjobosanske županije, no na Skupštini taj su prijedlog nadglasavanjem Hrvata odbili zastupnici bošnjačkih stranaka, prije svih SDA. Ova odluka govori i o posve poremećenim odnosima između donedavnih partnera HDZ-a BiH i SDA te s druge strane HDZ-a 1990. i Stranke za BiH. Iako su svi ministri na svojim dužnostima, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji čak dvoje ministara ne predstavlja stranke koje su ih imenovale. Unatoč pokušajima, HSP se nije uspio “riješiti’ Vesne Pinjuh koja je napustila redove ove stranke i osnovala je HSP Herceg Bosne. Slično je i s Esadom Humom koji je praktično napustio Stranku za BiH, no i dalje obnaša dužnost ministra gospodarstva.

Vlast i oporba

Probleme imaju i u Sarajevskoj županiji gdje se partneri dugo vremena nisu uspjeli dogovoriti o proračunu. Istodobno, pala je i Vlada Unsko-sanske županije. Predizborna preslagivanja aktualna su i u Zapadnohercegovačkoj županiji gdje je Narodna stranka Radom za boljitak ministra gospodarstva Žarka Karačića praktično u oporbi, dok on nije napustio ministarsko mjesto. Većina u Skupštini tamo nije uspjela potvrditi program Vlade za 2010. godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?