Smrt u snijegu

Zbog smrti mlade Kosovarke kazneni progon i u BiH i u RH

\'28.01.2011. Izacic, Bosna i Hercegovina - Reportaza iz pogranicnog sela gdje su cesti ilegalni prebjezi u Hrvatsku. Zoran Prica u pritvoru zbog krijumcarenja ljudi. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXS
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
26.04.2011.
u 12:00

Dvogodišnjak, koji je srećom preživio, jedno je vrijeme bio u dječjem domu u Nazorovoj

Zbog smrti Enise Binekaj Šahinović (28), koja se smrznula u blizini graničnog prijelaza kada je s dvogodišnjim sinčićem u naručju željela ilegalno iz BiH ući u Hrvatsku, Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv Sejada Sušića zvanog Cigo te protiv bračnog para Dereta, Armine i Zorana.

Terete ih i u Hrvatskoj

Istodobno, u Hrvatskoj je zbog stradavanja mlade Kosovarke otvorena istraga protiv njih troje te Krunoslava Tralića iz Zagreba i Siniše Martinjaka iz Sesveta. Ako im se bude sudilo u Hrvatskoj, Sušić i Derete moći će odahnuti i reći da su dobro prošli. Naime, po Kaznenom zakonu BiH, za smrt krijumčarene osobe predviđena je kazna od najmanje pet godina zatvora. A po našem zakonu, odnosno po istražnom zahtjevu, petero osumnjičenih tereti se za dovođenje u opasnost života krijumčarene osobe, za što je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

U optužnici proslijeđenoj Sudu BiH na potvrđivanje tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju navodi da je troje Bišćana za 600 eura preko ilegalnog prijelaza između Vikića s jedne i Ličkog Petrova Sela s druge strane granice htjelo prebaciti Enisu, njezina sina te brata Elvisa Binekaja. I u ovom dijelu postoji razlika između hrvatske i BiH istrage jer gospićko tužiteljstvo tvrdi da su osumnjičeni za šverc ljudi primili 2500 eura. Baš taj iznos spomenuo je i Elvis Binekaj policiji u Izačiću, gdje je, i sam promrzao, dao svoj iskaz. Ispričao je policiji da je sestru kanio izvući s Kosova i da su iz njihova sela Dobruš nedaleko od Peći krenuli četiri dana prije no što je putovanje prema Francuskoj, krajnjem odredištu njegove sestre, završilo tragično. Dan prije no što su tog 22. siječnja krenuli kroz snijeg i studen, Enisa je za put kupila tople čizme.

Otac se raspitivao za sina

Nisu joj pomogle. Njezino je smrznuto tijelo pronađeno nekoliko stotina metara s hrvatske strane granice. Njezin sinčić pronađen je istog dana u kući Sesvećanina. Tu ga je dovezao prijatelj iz Zagreba jer Binekaj nije mogao otići po njega. Iz BiH Enisa Binekaj Šahinović mogla je u Hrvatsku ući legalno jer je uz dokumente Kosova imala i srbijanske putne isprave. No, nije ih imao njezin sin, a kako je BiH među zemljama koje nisu priznale Kosovo, dokumenti te zemlje, bez vize, kod njih ništa ne vrijede. Mališan je do povratka baki na Kosovo bio smješten u dječjem domu u Nazorovoj ulici u Zagrebu. Otac, inače nastanjen u Americi gdje navodno ima hotele i druge žene, zvao je u dom i pitao za njega, ali tek kad je vraćen na Kosovo.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije