SRAMOTNO

Zbog političkih sukoba blokirano 200 milijuna maraka

struja
VL FOTO
23.09.2010.
u 09:57

Izvjesno je da će se čekati rezultati izbora i jasnija slika odnosa političkih snaga kako bi se poduzeli koraci na deblokadi rada

Problem funkcioniranja Elektroprijenosa BiH još uvijek nije riješen, iako je još pred kraj prošle godine pokrenuta procedura imenovanja novog rukovodstva.

Rad kompanije

Prije nekoliko mjeseci Upravni odbor je dao nalog upravi kompanije da pripremi planove za razdoblje od 2010. do 2012. godine, nakon čega bi bila sazvana skupština dioničara. Međutim, planovi do danas nisu usuglašeni i usvojeni na razini još uvijek aktualne uprave. Da je problem funkcioniranja Elektroprijenosa BiH, kao zajedničke kompanije dva entiteta, daleko od rješenja, svjedoči i to što radna skupina koja je trebala deblokirati rad kompanije nije obavila svoj posao niti sedam mjeseci od formalne uspostave. Zadatak radne skupine, u koju su imenovani predstavnici državnog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i resornih entitetskih ministarstava, bio je da uradi analizu postojećeg stanja u kompaniji i identificira uzroke blokada u njezinom radu. Iako je ovo trebalo biti urađeno u roku od mjesec dana, do danas zapravo stvari nisu pomaknute s mrtve točke. Koliko je spremnosti da se doista riješi pitanje funkcioniranja Elektroprijenosa BiH, pokazuje i to što je sedmi sastanak radne skupine više puta prolongiran zbog godišnjih odmora.

Oprečni stavovi

U svakom slučaju, zbog političkih nesuglasica i opstrukcija neiskorišteno stoji oko 200 milijuna KM namijenjenih za ulaganja u elektromrežu. Izvjesno je da će se čekati rezultati izbora i jasnija slika odnosa političkih snaga, kako bi se poduzeli stvarni koraci na deblokadi rada Elektroprijenosa BiH. RS navodno ne namjerava odustati od zahtjeva da se broj operativnih područja s postojeća četiri svede na tri, a potpuno su oprečni stavovi i o tome treba li novi direktor biti iz Federacije ili RS-a. Posljedice ovakvog stanja mogle bi se osjetiti kroz probleme u funkcioniranju elektrodistributivne mreže u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?