FINANCIJE

Zbog oštećenja godišnje se uništi više od 17,8 milijuna novčanica

novac
VL FOTO
17.01.2011.
u 08:16

Uzrok velike količine oštećenih novčanica je što je u optjecaju velik broj novčanica koje su stare i po 10 godina

Iako teško dolaze do njih, građani Bosne i Hercegovine nisu baš pažljivi kada koriste novčanice i kovanice konvertibilne marke. Upravo zbog raznih fizičkih oštećenja i dotrajalosti Centralna banka BiH kontinuirano vrši povlačenje takvih novčanica i kovanica iz uporabe. Podaci za prošlu godinu se još prikupljaju, ali prema službenim pokazateljima za 2009. godinu, uočljivo je povećanje broja oštećenih novčanica i kovanica bosanskohercegovačke valute.

Stare novčanice


Sukladno zakonskim propisima, te godine je u Središnjem uredu uništeno novčanica i kovanica u vrijednosti od preko 573,4 milijuna maraka. - Tijekom 2009. godine uništeno je 17,830.379 komada oštećenih novčanica ukupne vrijednosti 573.411.726 maraka i 3.755 komada oštećenih kovanica ukupne vrijednosti 2.502,95 maraka. Uzrok velike količine pohabanih i oštećenih novčanica je što se u opticaju nalaze velik broj novčanica starih i po deset godina, kažu u Centralnoj banci BiH, uz napomenu da se stalno radi na poboljšanju kvalitete novca u optjecaju.

Rekordna vrijednost


Rekordna vrijednost uništenih novčanica zabilježena je 2008. godine, kada je iz uporabe moralo biti povučeno novčanica u ukupnoj vrijednosti većoj od 867,4 milijuna maraka. To je znatno više nego ranijih godina, što potvrđuje i podatak da je 2007. godine uništeno novčanica u vrijednosti 279,1 milijun maraka, a 2006. godine “samo” 93,8 milijuna maraka. Još manja je vrijednost novčanica uništenih 2005. godine, tek 82 milijuna maraka. Ovakav trend je i logičan ako se zna da su, primjerice, 2005., mnoge novčanice bile tek puštene u optjecaj i da su malo korištene. Tako nije ni moglo doći do njihova masovnijeg oštećenja. Također je logično što je znatno više oštećenih novčanica, nego kovanica, jer je riječ o materijalima potpuno različitog stupnja osjetljivosti. Inače, službeni podaci otkrivaju da se najveći obim gotovinskih transakcija u platnom prometu obavlja novčanicama apoena 100 i 50 maraka, pa je stoga i najveće apsolutno i relativno sudjelovanje tih apoena u novčanicama u opticaju. Prema ovim pokazateljima, BiH ogromna sredstva doslovce baca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?