SKANDAL

Zbog nacističkog pozdrava u BiH austrijski vojnik dobiva otkaz

vojnici
VL FOTO
04.12.2010.
u 11:05

Austrijski vojnik na rođendanskom slavlju pozdravljao nacističkim pozdravom i vrijeđao. Čeka ga suspenzija, ali i zatvor

Jedan 19-godišnji austrijski vojnik bit će otpušten iz tamošnje vojske jer je tijekom službovanja u Bosni i Hercegovini podigao ruku u znak nacističkog pozdrava, priopćeno je iz zapovjedništva austrijske vojske. Gaf austrijskog vojnika, čiji identitet štite njegovi zapovjednici, time je još zanimljiviji jer je on ruku u znak nacističkog pozdrava podigao na jednoj rođendanskoj zabavi održanoj 17. studenoga u Sarajevu kada je, tvrde svjedoci, iznosio rasističke i druge uvredljive primjedbe.

Rođendanska proslava mladog austrijskog vojnika možda bi i prošla bez incidenta da on pod utjecajem alkohola nije vrijeđao ostale goste koji su se nalazili na privatnoj zabavi. Slučaj je prijavljen tužiteljstvu, a u tijeku je interni disciplinski postupak protiv vojnika. Spomenimo da je austrijski zakon, kao i njemački, rigorozan po pitanju bilo kakve afirmacije nacističkog pokreta i Adolfa Hitlera, kao i pokušaja omalovažavanja, poricanja ili opravdavanja holokausta.

Austrijski sudovi mogli bi mladom vojniku odrediti čak i zatvorsku kaznu koja bi se, istina, mjerila mjesecima. Za razliku od Austrije, Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih europskih država koja zbog političkih prepucavanja u parlamentarnim klupama nije u stanju donijeti zakon koji osuđuje propagiranje nacizma i fašizma. Isto tako, vlast se ne može dogovoriti o osudi komunističkog režima na temelju rezolucije koju je odavno donijelo Vijeće Europe.

Incident u Širokom Brijegu i glorificiranje komunističkih zločina na javnim RTV servisima, razlog su zbog kojeg zakon i rezolucija trebaju državi BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar tirolka
tirolka
12:44 04.12.2010.

Daj , nemoj , nije valjda. Zdenko ko ti je rekao. Joj , sta sve nema danas ......

MO
mozel
22:35 04.12.2010.

velicanje nacistickog ponasanja i uporaba fasistickog pozdrava je u potpunosti ista kao u komunistickim istupima i pozdravima.Oba rezima su ista samo su razlicita imena,ali je u komunistickom rezimu neko uzivao na racun drugoga pa mu je zao sto je nestao pa pojedinci ga obozavaju jer je uzivao kao bubreg u loju. Svi oni koji zele nametnuti zakon za zabranu fasistickih znakova kao i pozdrava i drugih izreka tako mora biti zabrana za komunisticka velicanja,pozdravi i druge izjave.U protivnom bi bilo potpuno nepravedno.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?