POMOĆ

Zbog krize u svijetu dijaspora šalje manje novca rođacima u BiH

novac
VL FOTO
24.01.2011.
u 08:13

Doznake, a uglavnom je riječ o financijskoj pomoći rođacima u BiH, rasle su kontinuirano sve do 2008. godine. Nažalost, tada počinju padati...

Doznake i mirovine iz inozemstva u poslijeratnom razdoblju najzaslužnije su što deficit tekućeg računa u Bosni i Hercegovini nije znatno veći.

Šalju redovito

Više od 1,3 milijuna bh. građana u inozemstvu i osoba koje su podrijetlom iz BiH redovito šalju značajna novčana sredstva rođacima i prijateljima u BiH, pa je početkom prošle godine skoro polovina deficita tekućeg računa pokrivana iz ovih izvora i mirovina bh. građana ostvarenih u inozemstvu. Međutim, globalna kriza je ostavila značajne posljedice i na financijsku moć bh. građana u inozemstvu, pa su doznake rođacima u BiH proteklih godina u priličnom padu. Podaci za prošlu godinu još se zbrajaju, ali mnogi se pribojavaju kako oni neće biti bolji od onih iz 2009. godine, kada je zabilježen pad vrijednosti doznaka iz inozemstva za čak 430,5 milijuna KM, odnosno 11,4 posto. Da je ovaj pad priljeva novca prvenstveno posljedica lošije financijske situacije u kojoj su se našli bh. građani u inozemstvu, najbolje pokazuju podaci iz ranijih godina. Primjerice, 2003. godine su novčane pošiljke iz inozemstva iznosile 1,97 milijardi KM. Već sljedeće godine ovaj iznos se popeo na 2,31 milijardu maraka. Doznake, a uglavnom je riječ o financijskoj pomoći rođacima u BiH, rasle su kontinuirano sve do 2008. godine. Službeni podaci govore da su 2007. godine novčane pošiljke iz inozemstva koje primaju građani u BiH dostigle 2,7 milijardi KM. Od toga je nešto više od 1,4 milijarde KM primljeno preko banaka i kompanija za transfer novca, dok je nešto manje od 1,3 milijarde KM dostavljeno neformalnim kanalima i uručeno osobno građanima u BiH.

Priljev novca

Zahvaljujući ovakvom priljevu novčanih pošiljki iz inozemstva Centralna banka BiH je napravila procjenu da su ova sredstva od 2004. do 2007. godine iznosila 13,4 posto BDP-a BiH. Nažalost, posljednjih nekoliko godina osjetan je pad novčanih doznaka iz inozemstva, iako postoji nada da bi gospodarski oporavak u zemljama EU mogao utjecati i na veće mogućnosti bh. radnika u inozemstvu da šalju novac rođacima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?