inicijativa

Zbog godišnjice u Srebrenici traže promjenu datuma finala SP-a

stadion
Vl foto
12.05.2010.
u 09:58

Stranka A-SDA planira svoj zahtjev uputiti na nogometne saveze država sudionica SP-a

Bošnjačka politička stranka A-SDA jučer je pismenim putem pozvala Predsjedništvo BiH i Nogometni savez BiH da od Svjetske nogometne federacije (FIFA) zbog obilježavanja Dana sjećanja genocida u Srebrenici zatraže promjenu termina odigravanja finalnog susreta, koji je zakazan za 11. srpnja.

Odgoda zbog krivnje UN-a

Članovi spomenute stranke, koju su utemeljili politički nezadovoljnici radom Stranke demokratske akcije, smatra kako Predsjedništvo BiH i Nogometni savez BiH trebaju zahtijevati kod FIFA-e, ako već ne promijeni odluku o datumu finalnog nogometnog ogleda, da sudionici tog meča barem minutom šutnje na početku utakmice odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici. Ova stranka svoj zahtjev temelji na činjenici da su enklave Srebrenica i Žepa, kao zaštićene zone UN-a, pale u ruke vojske Republike Srpske, zbog čega i međunarodna zajednica snosi odgovornost za počinjeni genocid. Tome, ističu u A-SDA, treba pridodati i podatak da su zemlje članice EU-a usvojile deklaraciju kojom osuđuju počinitelje genocida u Srebrenici i da je 11. srpnja u cijeloj uniji proglašen Danom sjećanja na srebreničke žrtve.

Na finalu minuta šutnje

- Bilo bi nehumano da, po prirodi humana FIFA, organizira nogometni spektakl u danu kada jedan od europskih naroda, na kome je počinjen genocid, oplakuje svoje žrtve i odbija se toga dana radovati na bilo koji način, pa i gledanjem finalnog meča na Svjetskom prvenstvu, stoji u službenom priopćenju stranke A-SDA. Zamoljen da komentira zahtjev spomenute političke stranke, Iljo Dominković, dopredsjednik Nogometnog saveza BiH, tvrdi da ga je nemoguće u ovom trenutku realizirati. FIFA četiri godine prije održavanja nogometnih utakmica precizira datum i satnicu svih utakmica koje se igraju uoči i za vrijeme održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva. Oni su točan termin odgiravanja finalne utakmice davno odredili, tako da je o zahtjevu stranke A-SDA iluzorno pričati, ističe Dominković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?