alarmantno

Zavod svaki dan gubi 25.000 KM, ukinute čak i naknade za pogrebe

Lijekovi
09.10.2013.
u 09:08

Potrošnja lijekova Iako je rast troškova po ovoj stavci zaustavljen, za plaćanje lijekova s esencijalne liste bit će potrebno oko 13 milijuna maraka


Posljedice krize vlasti u HNŽ-u trenutačno vjerojatno najviše osjeća županijski Zavod zdravstvenog osiguranja. Prije skoro tri mjeseca ova institucija je Vladi HNŽ-a poslala zahtjev za suglasnost za rebalans financijskog plana, ali odgovora još uvijek nema. Ovo je bila samo jedna od tema na posljednjoj sjednici upravnog vijeća ZZO-a HNŽ-a. - Pitanje je razumiju li nadležni da za svaki dan čekanja suglasnosti Zavod bilježi dodatni minus od skoro 25.000 KM - poručeno je sa spomenute sjednice.

Drugi rebalans


U međuvremenu je zatražen i drugi rebalans financijskog plana Zavoda. - Ključni razlozi zbog kojih je nužna izrada drugog rebalansa financijskog plana ZZO-a za 2013. godinu su smanjeni prihodi Zavoda u odnosu na 2012. godinu (zaključno s 31.08.2013. godine Zavod bilježi pad prihoda veći od 5.000.000 KM), financiranje ugovorenih zdravstvenih ustanova na razini 2012. godine, liječenje u inozemstvu i potrošnja lijekova s liste lijekova - rekli su nam u ZZO-u HNŽ-a. Koliko je teška i alarmantna situacija u ZZO-u HNŽ-a govori i podatak kako je upravno vijeće donijelo odluku o stavljanju izvan snage odluke o visini, uvjetima i načinu korištenja naknade za pogrebne troškove. Odluka o stavljanju izvan snage odluka o visini, uvjetima i načinu korištenja naknade za pogrebne troškove privremenog je karaktera, a razlog donošenja iste je isključivo financijske prirode, odnosno nemogućnosti Zavoda da do kraja godine servisira ove troškove. Neke druge stavke su probile limit i troškovi su daleko viši od planiranih. To je slučaj s troškovima za liječenje u stranim zemljama koji iznose oko 350.000 maraka. Očekuje se kako će ovi troškovi do kraja godine biti znatno viši s obzirom da je nekoliko osiguranika upućeno na liječenje u strane zemlje i očekuju ih komplicirani i skupi zahtjevi.

Potrošnja lijekova

Još jedna od stavki koja je značajno premašena u odnosu na plan je potrošnja lijekova s liste lijekova. Naime, financijskim planom za 2013. godinu predviđena sredstva po ovoj stavci iznosila su 12.000.000 KM. Unatoč činjenici da je Zavod u prošloj godini uspio zaustaviti rast potrošnje lijekova, koji je narastao na 1.450.000 KM na mjesečnoj razini i isti vratiti na razinu od 1.050.000 KM do 1.070.000 maraka planirana sredstva od 12.000.000 KM neće biti dovoljna da bi se podmirili svi troškovi po ovoj stavci. Izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda za 2013. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 13.000.000 maraka. Izražena je nada da će Vlada HNŽ-a uskoro imati više razumijevanja za probleme u ZZO-u HNŽ-a, te kako će potrebne suglasnosti biti uskoro donesene čime bi se situacija djelomično normalizirala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?