INICIJATIVA

Zatraženo utemeljenje posebnog odbora za BH

vijeceeurope
VL FOTO
16.10.2011.
u 11:34

Strani diplomati svjesni da se situacija u BiH i na Kosovu neće riješiti, traže jači angažman EU-

Europska unija mora organizirati posebnu međunarodnu konferenciju posvećenu rješavanju aktualnih političkih i sigurnosnih problema u BiH i na Kosovu, kako bi se postigao neki napredak u ovim dijelovima zapadnog Balkana. Ovakav stav se sve glasnije čuje ovih dana iz službenih bruxelleskih krugova, a njezino organiziranje podržavaju i njihovi službeni analitičari koji su sudjelovali u izradi najnovijeg izvješća Parlamentarne skupštine Vijeća Europe posvećenog stanju u BiH i na Kosovu.

Formiranje odbora za regiju

Za jači angažman EU-a u spomenutim dvjema država zalaže se i švedski član Parlamentarne skupštine Vijeće Europe Bjorn von Sydow: “Moraju se intenzivirati pregovori suprotstavljenih snaga kako bi se izbjegla prijetnja potpunog zastoja nacionalnoga gospodarstva uslijed izostanka daljnje međunarodne financijske potpore”. Predlaže se misija predsjedničkog odbora Parlamentarne skupštine Vijeće Europe koja bi, prema njegovim riječima, bila usmjerena na “jačanje dijaloga i prevladavanje tenzija u regiji”.

Izbori nisu rješenje

Ta bi misija, dodaje Bjorn von Sydow, “mogla posjećivati žarišta i pokušala postići da upletene strane poduzimaju korake sukladne načelima Vijeća Europe”. Analitičar Ian Bancroft, suosnivač organizacije TransConflict, prenosi agencija SEEtimes, ističe kako duboke podjele opterećuju BiH i da zbog toga nema rješenja problema te zemlje. “Protivljenje RS-a jačanju vlade na državnoj razini znači kako formiranje novih ministarskih pozicija u ne predstavlja opciju. Novi izbori ne bi donijeli rješenje nego bi samo doprinijeli jačanju podjela”, izjavio je za SEETimes.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?