ČEKA SE KRAJ KRIZE

Zatišje pred nove dogovore

sastanak
VL FOTO
08.12.2011.
u 09:27

Kamen spoticanja način raspodjele čelnih pozicija ili, pak, nešto drugo...

Najave o mogućnosti skorog dogovora o uspostavi državne vlasti pokazale su se pretjerano optimističnima. Očekivalo se da će nakon povratka iz Italije šestorica stranačkih čelnika sjesti za stol i konačno razriješiti zadnja sporna pitanja oko uspostave vlasti.

Raspodjela pozicija

To se, međutim, nije dogodilo, a čini se kako je sada glavni kamen spoticanja način raspodjele čelnih pozicija u državnim institucijama, agencijama i upravama. Hoće li se pozicije dijeliti po paritetu ili prema rezultatima posljednjeg popisa, pitanje je oko kojeg stranački lideri imaju, kako su i sami naveli, suprotne stavove. Da dogovor zasad nije na vidiku, potvrdio je prije nekoliko dana i predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić. Prema njegovoj ocjeni, dogovor je sve dalje. - Ozbiljnih prijedloga političkih stranaka iz RS-a je bilo, ali ništa nije naišlo na odobravanje u FBiH, ustvrdio je Radojičić i naveo da je pokušaj SDP-a BiH da uspostavi nove odnose u zemlji doveo do nove krize, ali i prijelomne točke kada se mora odlučiti hoće li se ubuduće mijenjati unutarnje ustavno uređenje BiH ili se vratiti osnovnoj daytonskoj koncepciji. 
Konstatirao je i da predstavnici međunarodne zajednice za sada stoje sa strane i promatraju te poručuju da se domaće snage moraju same dogovoriti. 

Umorni od svađa

Čini se kako su se i stranci umorili od bh. svađa. Optimizam s kojim je prije mjesec dana pomoćnik zamjenika američke državne tajnice Philip Reeker došao u BiH potpuno se istopio, pa i ovaj visokorangirani američki dužnosnik sada poručuje kako je sramno što još uvijek nema dogovora. On u Sarajevo ponovno dolazi 13. prosinca na godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog ugovora, ali ne najavljuje nikakvu novu inicijativu prema bh. liderima. Uostalom, pitanje je što novo i mogu ponuditi, a da to bude prihvatljivo svima u BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

OL
oldday
09:17 09.12.2011.

\"... čini se kako je sada glavni kamen spoticanja način raspodjele čelnih pozicija u državnim institucijama, agencijama i upravama.\" To nije točno! HDZ-ovi se isključivo skrbe za zaštitu interesa potlačenog i majoriziranog Hrvatskog naroda u BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?