ANALIZA

Zastupnik SDP-a predstavlja 80, a HDZ-a 30 000 Hrvata

čović i ljubić
VL FOTO
12.01.2011.
u 08:51

Dva HDZ-a imat će većinu izaslanika u oba doma naroda što nije dovoljno da ih se ne zaobiđe u vlasti

SDP i njihovi partneri blizu su da osiguraju šest neophodnih glasova u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, što im omogućava uspostavu vlasti na entitetskoj razini.

Time će politička kriza u BiH nakon posljednjih općih izbora dosegnuti vrhunac, a Hrvati će biti na pragu potpunog eliminiranja iz vlasti te dugoročnog gubljenja političkog utjecaja u ovoj zemlji.

Skupština središnje Bosne se pretvorila u pravu dramu u kojoj se prelamala sudbina Hrvata u BiH koji su na posljednjim izborima 90 % potpore dali HDZ-u BiH i HDZ-u 1990, koje probošnjačke SDP i SDA žele izbaciti iz vlasti i za partnere instalirati dvije stranke s minornim brojem hrvatskih glasova - HSP BiH i Boljitak.

Zakon za makinacije

Kako bi to proveli, omogućio im je Ustav i Izborni zakon koji su promijenili međunarodni predstavnici na štetu Hrvata i u interesu brojnijih Bošnjaka. Tako je, primjerice, uvedeno da se u Goraždanskoj županiji bira jedan Hrvat za nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH, gdje je po posljednjem popisu pučanstva 1991. živjelo 80 Hrvata koji su činili 0,20 % pučanstva, jednako kao iz Posavske županije gdje danas živi 30.000 Hrvata i čine 70 % pučanstva.

Samo dvojica Hrvata se biraju u ŽZH gdje živi 90.000 Hrvata. To je omogućilo SDP-u i SDA da u županijama u kojima su Hrvati manjina kao što je Goražde, Bihać, Tuzla, Zenica, Sarajevo, izaberu hrvatske predstavnike iako ih je biralo više od 90 posto Bošnjaka.

Iako će dva HDZ-a imati natpolovičnu većinu hrvatskih mjesta u Domu naroda, njihov utjecaj znatno je ograničen činjenicom da će SDP s partnerima kontrolirati više od trećine ovih mjesta. Za izbor predsjednika i dopredsjednika FBiH važno je imati upravo trećinu, odnosno šest od 17 izaslanika u svakom klubu. Kandidate za predsjednika i dva dopredsjednika može istaći najmanje jedna trećina u svakom od tri kluba.

Oni koji dobiju većinu glasova u Zastupničkom domu bit će izabrani pod uvjetom da dobiju i natpolovičnu većinu glasova u sva tri kluba Doma naroda. No, u ponovljenom glasovanju, ako kandidati u prvom krugu ne budu izabrani, primjenjuje se reducirani model, prema kojem je potrebno osigurati potporu najmanje po šest izaslanika u svakom od tri nacionalna kluba.

Upravo zahvaljujući tom modelu, SDP, SDA, NS Radom za boljitak i HSP mogli bi izabrati entitetske čelnike, a potom i Vladu. Broj izaslanika za Dom naroda iz svake od 10 županija određuje se prema popisu stanovništva.

Neizvjesno do kraja

Trenutačno najviše hrvatskih izaslanika, po tri, u federalni Dom naroda šalju Hercegovačko-neretvanska i Županija Središnja Bosna. Po dva izaslanika Hrvata se biraju iz Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Zeničko-dobojske županije, dok Sarajevska, Tuzlanska, Unsko-sanska, Posavska i Bosanskopodrinjska županija (Goražde) daju po jednog Hrvata u Dom naroda. Iako u nekoliko županija još nisu izabrani izaslanici u Dom naroda, njegova struktura se već uvelike nazire. Prema odnosu snaga, nije isključeno da i jedan od dva mandata dobiju iz Hercegbosanske županije.

Time bi SDP osigurao kontrolni minimum među Hrvatima u Domu naroda. SDP i SDA su već osigurali uvjerljivu većinu u druga dva nacionalna kluba, bošnjačkom i srpskom, a imat će i najviše mandata u Klubu “ostalih”, koji broji sedam izaslanika. Mogućnost dva HDZ-a da se pozivaju na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa također je dovedena u pitanje, jer je i za to potrebna dvotrećinska većina unutar kluba.

Naravno, treba pričekati ishod izbora u preostalim županijama, a posebno u Hercegbosanskoj, odakle SDP i partneri očekuju šesti hrvatski glas kako bi se dovršilo opolitičko eutanaziranje Hrvata.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kitikat
15:11 12.01.2011.

u boj

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?