NIKOM KAO NJIMA

Zastupnicima otpremnina, mirovina ili godišnja plaća

parlament
VL FOTO
25.10.2010.
u 07:58

M. Novaković će aktivirati svoju tvrtku, H. Genjac se vraća poslu liječnika, a Vinko Zorić u školstvo

Objavom konačnih neslužbenih izbornih rezultata postalo je jasno koji će to zastupnici u iduće četiri godine sjediti u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Ostali bez angažmana

Prema rezultatima, mandat je zahvaljujući rezultatima izbora uspjelo obnoviti 14 dosadašnjih članova ovog doma, dok su ostali prešli u druge parlamente ili ostali bez novog političkog angažmana. Jedna od njih, dosadašnja zastupnica SDP-a Mirjana Malić, prva je iskoristila mogućnost odlaska u mirovinu, odnosno pravo na otpremninu zbog umirovljenja. Zastupnik i izaslanik koji ostvaruje prava iz radnog odnosa u državnom Parlamentu ima pravo na otpremninu pri odlasku u mirovinu u visini svojih šest ostvarenih neto-plaća isplaćenih u prethodnih šest mjeseci ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije. Drugim riječima, zastupnica Malić će iz državnog proračuna dobiti približno 25.000 KM. Isto pravo bi mogao ostvariti i njezin stranački kolega Selim Bešlagić te nekolicina drugih. Onima koji, pak, ne odu u mirovinu, pripadaju određena novčana prava.

Vraćaju se starom poslu

Po isteku mandata svi oni imaju pravo na naknadnu plaće 12 mjeseci danom isteka mandata. Naravno, ukoliko u međuvremenu zasnuju novi radni odnos - gube prava. Imajući u vidu da je minimalna zastupnička plaća oko 4.200 KM, svaki odlazeći zastupnik bi državni proračun u idućih godinu dana mogao stajati više od 50.000 KM. To se vjerojatno neće dogoditi u mnogo slučajeva, jer će većina dosadašnjih parlamentaraca već u idućih nekoliko mjeseci naći novi radni angažman, a time i izgubiti pravo na naknadu. Jedan od onih koji više neće sjediti u zastupničkim klupama, Momčilo Novaković iz DP-a kaže da zbog te činjenice nije razočaran. - S godinama putovanja i obveze postaju sve veći napor i ne smeta što nisam izabran ponovno za zastupnika. Aktivirat ću svoju malu tvrtku u kojoj sam radio prije ulaska u Parlament, kaže Novaković. Mnogi od zastupnika koji nisu uspjeli osvojiti još jedan mandat posvetit će se starim poslovima. Liječničkom pozivu vraćaju se Ekrem Ajanović, Halid Genjac i Sead Jamakosmanović. Bankarstvu se vraća Željko Kuzmanović, a školstvu Vinko Zorić. Branko Dokić će se više posvetiti profesorskom poslu na fakultetu u Banjoj Luci, a Sadik Bahtić u bihaćkom odjelu BH Pošte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?