Usvojen rebalans

Zastupnici za novo zaduženje

Parlament
05.09.2012.
u 09:10

Izražena sumnja kako ovakva Vlada može provesti reforme u FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je jučer prijedlog rebalansa entitetskog proračuna i nekoliko drugih pratećih propisa koji su uvjet za novi stand by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Jedna dvojba

Pred izaslanike je stavljena samo jedna dvojba – rebalans proračuna ili financijska neizvjesnost. Premijer Nermin Nikšić vrlo jasno je objasnio da je cilj rebalansa, a samim tim i novog zaduženja kod MMF-a, održavanje stabilnog fiskalnog sustava, nastavak provedbe restriktivne javne potrošnje, uz pojačanu kontrolu i smanjenje proračunskog deficita. -Alternativa usvajanja rebalansa proračuna je ulazak Federacije u potpunu financijsku neizvjesnost, upozorio je Nikšić. Po njegovim riječima, Vlada je restriktivnom politikom uspjela uskladiti prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna. Rebalansom su ukupni javni prihodi i primici planirani u iznosu od 1, 999 milijardi KM i veći su u odnosu na ovogodišnji proračun za oko 75,3 milijuna KM ili 3,9 posto. Rebalansom je planirano smanjenje ukupnih sredstava za plaće i naknade u iznosu od 8,4 milijuna KM, što je objašnjeno smanjenjem ukupnog broja zaposlenih u administraciji..
Prihodi od poreza na dobit pojedinaca i poduzeća rebalansom su neizmijenjeni i iznose 64,9 milijuna KM, ali se planira smanjenje prihoda od neizravnih poreza za 50,3 milijuna maraka. Povećanje se očekuje u neporeznim prihodima i to u iznosu od 342,4 milijuna, a primici su rebalansom planirani u visini od 466,6 milijuna KM, od čega su 58,7 milijuna KM sredstva Europske komisije, 157,9 milijuna KM sredstva MMF-a. Od dugoročnih obveznica primici su 130, a 120 milijuna KM primici od rizničkih zapisa.

Umanjena sredstva

Premijer je naglasio da su sredstva za poticaje u poljoprivredi umanjena za 10 milijuna KM i to na inzistiranje MMF-a, ali je naglasio da su i dalje ukupna sredstva za ovu namjenu za 14,3 milijuna veća u odnosu na prošlu godinu. Pojedini izaslanici su negodovali zbog smanjenja iznosa poticaja za poljoprivredu te zahtijevali da Vlada iznađe načina da kompenzira i dio šteta nastalih zbog dugotrajne suše i požara. Izaslanik Predrag Kojović izrazio je sumnju da ovako kapacitirana Vlada FBiH može provesti predviđene reforme. Protekle dvije godine, kaže on, ne ulijevaju optimizam kada su u pitanju sposobnosti ove vlade. Većina izaslanika, ipak, slaže se s ocjenom premijera Nikšića da je stand by aranžman s MMF-om najbolje rješenje u danoj situaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?