Istraživanje

Zastupnici u BiH među najbolje plaćenim u EU

Parlament
03.12.2012.
u 09:57

Zastupnici u prvih šest mjeseci ove godine na sjednicama proveli 37 sati i iz proračuna je svaki sat njihovog zasjedanja plaćen 27. 000 maraka

Štednja i smanjenje proračuna najčešće su riječi koje se mogu čuti u BiH. Međutim, u praksi se pokazalo da stezanje kaiša ne podnose svi jednako, posebno kada su u pitanju bh. parlamentarci. Naime, usporedni pokazatelji otkrivaju da su bh. parlamentarci najbolje plaćeni u Europi, a da pri tome i najmanje rade. Ni u jednoj državi članici EU-a parlamentarci nemaju plaće šest puta veće od prosječnih plaća zaposlenih. Primjerice, u Norveškoj i Belgiji zastupnici parlamenata imaju 1,5 puta veću plaću od prosječne, u Njemačkoj dva puta, u Sloveniji dva i pol puta su veće plaće parlamentaraca od prosječnih plaća zaposlenih. 

Brojne privilegije

Mnogo novca za malo rada. Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, prosječna plaća u BiH iznosi 813 KM. Iz ovih podataka nije teško izračunati da zastupnici i izaslanici Parlamenta BiH nikako ne dijele sudbinu zaposlenih građana jer mjesečno su njihova primanja barem šest puta veća od prosječnih plaća. Bh. parlamentarci su, što se tiče njihovih primanja i brojnih privilegija, mirni do izbora u listopadu 2014. godine. Doduše, okove su im na izvjestan način stavili lideri vodećih političkih stranaka pa su u dobroj mjeri postali njihovi ovisnici i taoci, a sami ništa ne rade da te okove skinu. Naime, osnovne plaće bh. parlamentaraca iznose oko 4200 maraka plus 747 maraka obveznog mjesečnog paušala. S duge strane, prema nekim izračunima, samo jedna sjednica Zastupničkog doma košta više od 90.000 maraka. Da kojim slučajem bh. parlamentarci rade tempom i dinamikom kao njihove kolege u Hrvatskoj, Zastupnički dom bi bankrotirao. Pojedini zlobnici kažu kako uvijek ima sreće u nesreći, aludirajući na nerad bh. parlamentaraca. I na nižim razinama vlasti u BiH, parlamentarci su više nego dobro plaćeni. Da su zastupnici Parlamenta FBiH također iznad svih pokazuju i konkretni podaci. Federalni zastupnici zarađuju između tri i četiri tisuće maraka, dakako sa svim dodacima, što znači kako federalni zastupnici zarađuju skoro 4 puta više novca od prosjeka plaće u BiH. Bez obzira što iza sebe nemaju nikakvih rezultata, oni masno naplaćuju svoj nerad.

Debelo iznad prosjeka

Za njihove plaće u prvih šest mjeseci ove godine iz proračuna su potrošena 3,2 mil. KM, dakle novca koji su osigurali porezni obveznici. Od planiranih 97, Zastupnički dom je u prvom polugodištu usvojio svega 18 zakona koje je predložila Vlada. Na čekanju je još oko 60 prijedloga iznimno važnih zakona, vezanih uz olakšavanje rada gospodarstvu. Šokantan je i podataka da su zastupnici u prvih šest mjeseci ove godine na sjednicama proveli ukupno 37 sati i iz proračuna je svaki sat njihovog zasjedanja plaćen 27.000 maraka, odnosno 22.000 maraka po zastupniku. Posebno su zanimljive usporedbe sa susjednim zemljama. Primjerice plaće parlamentaraca u Hrvatskoj kreću se između 4000 i 5000 KM, u Srbiji iznose oko 4500, a u Crnoj Gori najviše 4300 KM. Ako se uzme u obzir činjenica da je prosjek plaće u Hrvatskoj 700 eura, nije teško izračunati kako njihovi sabornici primaju 3,5 puta veću plaću od prosječne. Što se pak tiče plaća parlamentaraca iz zemlja EU-a, Italija ima naj plaćenije parlamentarce u cijelom EU-u. Talijanski zastupnici godišnje primaju oko 175.000 dolara. Valja napomenuti kako je u ovaj iznos uključena samo osnovna plaća na koju zastupnici primaju još dodatne beneficije poput pokrivenih putnih troškova, dnevnica, besplatnih putovanja na summite EU-a itd. Drugi najplaćeniji zastupnici u EU su oni u Nizozemskoj koji mogu računati na prosječnu godišnju plaću od oko 135.000 američkih dolara. Na trećem mjestu su austrijski parlamentarci s godišnjom plaćom od 125.000 dolara, a slijedi Njemačka (120.000 dolara), Belgija (120.000 dolara), Francuska (115.000 dolara), Irska (103.000 dolara), Velika Britanija (98.000 dolara), Danska (83.000 dolara).

Top 10 zemalja

Popis TOP 10 europskih zemalja s najplaćenijim parlamentarnim zastupnicima zaokružuje Švedska (78.000 dolara). Nakon tih zemalja slijede Finska (76.000 dolara), Luksemburg (73.000 dolara), Grčka (70.000 dolara), Mađarska (66.000 dolara), Slovenija (58.000 dolara), Portugal (47.000 dolara), Cipar (44.000 dolara), Estonija (41.000 dolara), Španjolska (40.000 dolara) i Poljska s prosječnom godišnjom plaćom parlamentarnog zastupnika od oko 33.000 američkih dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?