Unatoč svemu

Zašto tražimo Isusa?

Fra Iko Skoko
04.08.2012.
u 12:02

Nažalost, i danas u svijetu imamo milijune osoba koje gladuju i nemaju ni zalogaj kruha

Svaka osoba u dubini svog bića, svjesno ili nesvjesno, traži smisao svoga života. Nitko ne može živjeti bez smisla. Neki pronađu smisao svoga života u radu, drugi u imanju, treći u svojoj djeci, četvrti u nekoj osobi, peti u zadovoljavanju svojih osnovnih potreba i stvorenih, a često nepotrebnih, želja… Mnogi traže smisao u vjeri.

Mi, kršćani vjernici, tražimo smisao svog života u evanđeljima i Isusu. I Isusovi suvremenici su ga tražili. Jedno zgode jedna skupina potražila je Isusa u Kafarnaumu. Kad su došli bliže, Isus im reče razlog što ga traže i što trebaju raditi: “Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se. Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac – Bog – opečati”.

Ljudi ne mogu živjeti bez osnovne hrana. Mnogi cijeli svoj život teško rade kako bi prehranili sebe i svoju obitelj. Nažalost, i danas u svijetu imamo milijune osoba koje gladuju i nemaju ni zalogaj kruha. Isus zna svagdašnje potreba ljudi. Od straha kako neće doteći hrane među nama ljudima nastaje sebičnost. Svatko želi prvo sebi i svojima, na svim razinama življenja, osigurati hranu. Nažalost, mnogi ne osiguravaju samo sebi svagdašnju hranu, nego proizvode tisuće nepotrebnih želja. Tako na jednoj strani imamo one koji proizvode želje i žele ih zadovoljiti, dok na drugoj imamo mnoštvo koje nema za zadovoljiti osnovne potrebe, nemaju kruh i vodu.

Isus upućuje one, koji su ga potražili zbog svagdašnjeg kruha, na nepropadljivu hranu, onu koja je s onu stranu potreba i želja. Kad su čuli Isusa, poželjeli su te hrane. Međutim, oni tvrde kako su čuli da je Bog njihovim precima davao hranu za preživljavanje, ali i oni koju su jeli tu hranu preminulu su. Isus im ponovno reče o kruhu koji daje cjelokupni život. Kad su čuli za takav kruh poželjeli su ga odmah: “Gospodine, daj nam uvijek toga kruha”. Odgovor im Isus: “Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada”. Molimo se i trudimo se da nam Isus bude kruh života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?