Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Zastavu BiH skinula bura, a ne radikalni Hrvati

Javnost odmah požurila s optužbama na račun Livnjaka. No, nadzorne kamere spasile su ih od još jednog linča
27. prosinca 2011. u 10:06 3 komentara 56 prikaza
zastava
Foto: Željka Mihaljević

Koliko neprovjerene informacije mogu nanijeti štetu ljudima te pogoršati međunacionalne odnose u pojedinim sredinama, često smo bili svjedoci. Ovoga puta očigledan primjer novinarske neprofesionalnosti od Livna je ponovno napravio grad slučaj jer je agencijsku vijest sadržaja “Nepoznata osoba ili više njih su na Badnju večer u centru Livna skinule zastavu BiH” prenijelo nekoliko portala.

Tko je, bolje reći što je skinulo zastavu, istražili smo. Zahvaljujući livanjskom video i fotoportalu te web-kameri na središnjem gradskom trgu, razriješen je misterij ‘nestanka’ državne zastave s jarbola u Livnu. Naime, zastavu nisu skinule nepoznate osobe na Badnju večer, kako je objavljeno, nego ju je srušio vjetar. Na dvije prve fotografije s videoportala vidi se da se sve zbilo u vremenu od 23 sata, 36 minuta i 24 sekunde i 23 sata, 38 minuta i 35 sekundi.

Tu večer je, prema informacijama iz Meteorološke stanice Livno, bura puhala brzinom i do 100 km na sat. - Budući da se jarboli nalaze u neposrednoj blizini jedne od pet drvenih kućica na središnjem trgu, pitali smo zakupoprimca Slavena Penjaka i njegova zaposlenika Semira Hodžića za komentar jesu li možda vidjeli kada je zastava pala. Slaven kaže da je radio do 23 sata i da je do tada bila na jarbolu, a Semir dodaje: „Na prvi pogled se vidi da je sajla otkinuta. Smiješne su priče da bi netko to uradio. Ja sam Bošnjak, ne znam, može svatko nešto pričati, ali davno su prošla ta vremena.

” Zastava BiH nije jedina koja je prošloga tjedna srušena u Livnu, prva je ‘skočila’ županijska šahovnica. Doznali smo to također od naših sugovornika. „U utorak kroz jutro je pala hrvatska zastava gdje se vidi da je otkinuta sa sajle koja je drži“, kazao je Slaven kao i to da su je podigli, nazvali Komunalno poduzeće i dali je radnicima koji su je kasnije ponovno postavili. I Semir se nadovezuje na priču s nekoliko detalja više: „Zatekao sam Slavena ispred i samo što smo otključali ovu kućicu, poslije 5-10 sekundi pala je hrvatska zastava tu nasred ceste, pred automobil jednom gospodinu. “Taj slučaj nije zabilježio nitko, valjda nije bilo ‘interesantno’.

U oba slučaja zastave su završile u Komunalnom poduzeću. I državna zastava će ponovno biti postavljena, a poželjno bi bilo da komunalci pritom bolje učvrste i preostale dvije zastave, općinsku i županijsku, koje su već napola otkačene.

  • park:

    Čudni neki vjetrovi u Livnu pušu ?

  • mošnjo:

    Ma ljudi nevoli je ni vjetar....

  • Carolija:

    Kad je vec skinuta trebaju svi hrvati u livnu da kolektivno obrisu guzicu sa njom toliko vrijedi