Projekt

Zapuštenu zemlju pretvorio u voćnjak sa 6000 sadnica

Voćnjak
Nada Koturić
06.08.2013.
u 11:22

Pejić je uložio oko 50.000 eura u projekt unatoč tomu što već 20-ak godina ima dobro uhodan posao u Frankfurtu, gdje živi nekoliko tisuća Domaljevčana

Uz regionalnu cestu R 464 na putu prema Domaljevcu, u kratkom vremenu od svega tri godine, ponikao je moderan voćnjak, jedan je od svega nekoliko u Posavskoj županiji na takvom prostoru, i zacijelo najveći u općini Domaljevac - Šamac. Poseban je i njegov vlasnik Marko Pejić jer je oko 50.000 eura uložio u taj projekt na prostoru od 2 ha s oko 6000 sadnica i četiri sorte jabuka, unatoč tomu što već 20-ak godina u Frankfurtu ima dobro uhodan građevinski biznis.

Svi protiv voćnjaka

Svoju zaraslu u korov već 30-ak godina zemlju, Marko se opredijelio oživjeti i angažira čak 400-injak kamiona za nasipanje terena. - Kada sam ovo počinjao, svi su sumnjičavo gledali na projekt. Prijatelji, majka supruga, svi su govorili da je to uludo bačen novac i trud. Govorili su, jednostavnije je uložiti novac u oblast koji lakše obrne kapital. Danas, kada vide ovu ljepotu koja nema cijene, drugačija je pjesma. Svi imaju samo riječi hvale. Prijatelji navraćaju da uživaju u mirisu voća i uređenom okolišu. Ovo je moj mladenački san jer sam počeo studirati Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Ljubav je uplela svoje prste pa je fakultet zamijenio brak, a Domaljevac Frankfurt, priča nam Marko. - Urod mi stvara slatke muke jer pregovaram oko plasmana i stalnog zapošljavanja barem jedne osobe koja će o svemu brinuti budući da otac ne može izaći na kraj s takvim zahtjevnim poslom.

Znaju i kineski

Sustav navodnjavanja kap po kap, bunar, crpke, a na jesen poniknuti i protugradnu mrežu, daje voćnjaku parametre koji se traže na EU tržištu od koje je još bh. administrativno prilično daleko. U posavskoj praksi pojedinci kakav je Pejić, potvrđuju da se mogu uklopiti u takve standarde. Smatra kako plasman nije problem. Najvažnije je, kaže, proizvesti dobar plod, a on će već naći put do tržišta. - Olakotna je okolnost što mi voćnjak nije glavni izvor prihoda jer imam biznis u Njemačkoj. Međutim, ovakav voćnjak može stvoriti odličnu zaradu za dobar život barem dvije obitelji - tvrdi Pejić. Markova obitelj je neobična, ne samo po projektu voćnjaka kojim je uljepšao okolicu Domaljevca, već i obitelji u kojoj se govori četiri strana jezika, čak i kineski. Naime, Pejićevi su postali baka i djed. Kći se udala za nogometaša Darka Matića iz Domaljevca koji karijeru gradi u Kini. Trogodišnja unuka, kažu nam, uz njemački i hrvatski govori i kineski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?