POTPORA ZA EU

Zamjenik Hillary Clinton stiže u BiH - želi čuti što su ciljevi

burns
VL FOTO
17.02.2012.
u 09:25

Cilj Amerike je da BiH postane punopravna članica EU i NATO-a

William Joseph Burns, zamjenik državne tajnice SAD-a Hillary Clinton počeo je posjet zemljama Zapadnog Balkana. Berns će od 16. do 20. veljače posetiti Beograd, Sarajevo, Prištinu i Zagreb, priopćio je State Department.

Susret s političarima

William Burns, koji danas stiže u prvi posjet BiH u svojstvu zamjenika državnog tajnika SAD-a, tijekom susreta sa predstavnicima vlasti naglasit će čvrstu predanost SAD-a prema BiH i njenoj budućnosti kao punopravne članice EU-a i NATO-a, najavio je jučer američki veleposlanik u BiH Patrick Moon. U izjavi novinarima Moon je istaknuo da je Burnsov dolazak u Sarajevo tempiran u pravo vrijeme nakon nedavne uspostave Vijeća ministara BiH. “Burns je veoma zainteresiran da tijekom razgovora sa članovima Predsjedništva BiH, novim predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom čuje što su njihovi ciljevi i prioriteti”, rekao je Moon. Prema njegovim riječima, Burns će naglasiti i cilj Amerike da BiH postane punopravna članica EU i NATO-a, prenosi Srna. Na pitanje hoće li se Burns tijekom posjeta fokusirati na borbu protiv terorizma, Moon je rekao da dnevni red razgovora može uključivati bilo koje pitanje od interesa za dvije zemlje. “Ne mogu točno predvidjeti o čemu će se razgovarati, ali mogu ponoviti da su SAD veoma posvećene da pomognu agencijama za provođenje zakona kako bi se borile protiv organiziranog kriminala i trgovine narkoticima.

Usvojeni zakoni

U proteklih 16 godina bili smo angažirani na jačanju profesionalnosti i kapaciteta agencija za provođenje zakona”, kazao je Moon. Istaknuo je da je borba protiv terorizma veoma važno pitanje te da je ključno da sigurnosne agencije razmjenjuju informacije i koordiniraju te da se bore protiv terorističkih prijetnji i organiziranog kriminala.

On je istaknuo da SAD cijene napor koji BiH i njene vlasti ulažu u postizanju tih ciljeva i sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u Međunarodnoj mirovnoj misiji u Afganistanu /ISAF/. Moon je izrazio zadovoljstvo što je Parlament usvojio zakone o sustavu državne pomoći i o popisu stanovništva te nadu da će biti postignut značajan napredak na provođenju odluke suda iz Strasbourga u predmetu “Sejdić i Finci”. Američki veleposlanik je napomenuo da prioritet vlasti u sljedećem periodu moraju biti koraci ka usvajanju proračuna za 2012. i završetak rada na globalnom fiskalnom okviru.

Ključne riječi

Komentara 1

PG
prle goričanin
15:43 17.02.2012.

Bosna i Hercegovina je već odavno u EVROPI više od bilo koje nove članice zadnjih godina . ZAŠTO to nitko iz E U neće da vidi , ili se prave da to ne vide . !? Već 40 godina jee treća generacija populacije stanovništva B i H u zemljama E U -nije .! Jednim klikom miša u EU moguće je utvrditi da je najmanje 40% stanovnika B i H živilo ili živi u zemljama E U -nije .Svi oni govore bar jedan od evropskih jezika ,tamo se već treća generacija školuje, primili su evropske radne navike,pa i kulturu i ponašanje . U čemu je problem ? .U EU- niju neće vladajući ,a ne građani B i H . Za narod nikakvog privikavanja i adaptiranja nije potrebno jer oni tamo već žive

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?