Procedura

Zakon o nafti i plinu ubrzava istraživanje i crpljenje u Federaciji

Nafta
25.06.2012.
u 09:17

Federacija pokušava stići zaostatak za RS u kojem se provode istraživanja o naftnim nalazištima

Vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine nastoje uhvatiti zaostatak s Republikom Srpskom u oblasti istraživanja nafte i plina pa se tako u parlamentarnoj proceduri već našao Zakon o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH. Do sada su geološka istraživanja i eksploatacija u FBiH bili uređeni postojećim zakonom o geološkim istraživanjima te Zakonom o eksploataciji, u kojima međutim nisu bili utvrđeni uvjeti i metodologija istraživanja i eksploatacije nafte i plina, kao niti pravo na koncesije u ovom segmentu.

Ovlasti Federaciji

Tako se ovim zakonom predviđa u najvećem dijelu preuzimanje monopola na istraživanje i korištenje nafte i plina od vlasti u Federaciji BiH. Prema nacrtu ovoga dokumenta utvrđuju se rezerve i kvaliteta nafte i plina kao osnove za planiranje i izgradnju suvremenih energetskih objekata i infrastrukture s visokim stupnjom energetske učinkovitosti, uvažavajući “Strateški plan i program razvoja energetskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine”, kao i provođenje zakonskih odredbi koje se odnose na istraživanje i eksploataciju nafte i plina uz uvažavanje i provođenje zakonskih odredbi koje se odnose na zaštitu i upravljanje okolišem, na način da se aktivnosti na istraživanju i eksploataciji nafte i plina izvode uz minimalan negativan utjecaj na okoliš. Iako se gotovo u cijelosti daju ovlasti federalnim tijelima uprave, istodobno se poziva Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i vlada županija ‘da potiču i podržavaju istraživanje nafte i plina, za dobrobit sadašnje i buduće generacije’.

Dva zakona

Pri tome se dodjela koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte pravnoj osobi na prostoru Federacije provodi na temelju Zakona o koncesiji i ovog zakona. 
“Dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije vrši Vlada Federacije preko nadležnog ministarstva kao ugovornog tijela. Postupak dodjele koncesije na istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije koji nije uređen ovim zakonom propisan je odredbama Zakona o koncesijama”, navodi se u odredbama ovoga zakona. 
Vlada Federacije je već prošle godine odobrila nizozemskom Shellu da istražuje naftu na prostoru ovoga entiteta, ali su se kao zapreka pojavile ovlasti županija i nejasni kriteriji za obavljanje ovoga posla. Sva istraživanja koja su rađena od 1970. do 1990. pokazuju da nafta postoji na području sjeverne Bosne i Dinarida.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?