GP BIJAČA

Zajednički kontakt centar za još sigurniju granicu

dumancic
16.03.2013.
u 11:04

Ovaj su protokol potpisali ravnatelj Granične policije BiH Vinko Dumančić i glavni ravnatelj policije MUP-a RH Vlado Dominić

U sjedištu Terenskog ureda JUG Granične policije BiH u Čapljini jučer je upriličeno potpisivanje protokola između Granične policije BiH i ravnateljstva policije MUP-a RH o osnivanju zajedničkog kontakt centra na graničnom prijelazu Bijača(BiH) i Nova Sela(RH).

Potpisan protokol

Ovaj su protokol potpisali ravnatelj Granične policije BiH Vinko Dumančić i glavni ravnatelj policije MUP-a RH Vlado Dominić, a potpisivanju je prethodio i sastanak najviših predstavnika GP BiH i RH te ravnateljstva policije MUP-a RH. Protokol o zajedničkom kontakt centru dio je Sporazuma o nadzoru državne granice koji su još u ožujku 2007.godine potpisali Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Hrvatske. Spomenuti kontakt centar uspostavlja se u cilju što brže i kvalitetnije razmjene podataka i informacija ne samo o pitanjima vezanim uz granične odnose već i o kriminalnim aktivnostima i pokušaju šverca ili krijumčarenja ljudi i roba preko državne granice između BiH i RH.

“Ovaj je protokol rezultat naše dugogodišnje i iznimno uspješne suradnje za koju smo svi uvjereni kako će se i nastaviti te da će ovim zajedničkim kontakt centrom mnoge stvari biti još bolje regulirane. Bitno je da što brže cirkuliraju informacije ne samo o granici već i o kriminalu za koji se zna da ne poznaje granice. Stoga je i važna naša dobra suradnja i da što bolje funkcionira ovaj kontakt centar. “Ovo je dokaz kvalitete naših odnosa i svih zajedničkih akcija, jer smo do sada već potpisali tri važna međudržavna tj. međugranična protokola. Ovaj će centar biti veliki doprinos što boljoj razmjeni informacija jer smo svjedoci da se stalno moramo obračunavati s pokušajima kriminalnih radnji pri prijelazu državne granice. Zato i moramo biti zadovoljni svim učinjenim na pripremi i realizaciji ovog ali i brojnih drugih protokola između BIH i RH”, poručio je ravnatelj Granične policije BiH Vinko Dumančić.

Stroga pravila EU

Tako je glavni ravnatelj policije MUP-a RH istaknuo kako su jasna i stroga pravila EU-a po kojima se pri ulasku u EU mora imati dokument u koji se može udariti pečat. Tako je naveo primjer građana RH koji su u Sloveniju mogli ulaziti osobnim iskaznicama uz koje je bio i poseban kartončić u koji su se udarali pečati. Izražena je želja da će građani BiH u Hrvatsku tj. Europsku uniju moći ulaziti s osobnim iskaznicama, ali će o tome posljednju riječ dati dvije državne vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?