ZAKON ILI BEZVLAŠĆE

Zagreb presuđuje oko skupštine HT-a Mostar

mobitel
Goran Stanzl/PIXSELL
19.07.2011.
u 09:35

Ne postoji mogućnost smjene članova Nadzornog odbora na način na koji je to krenula vlast u kojoj su stranke potpisnice platforme jer naprosto privremena imenovanja predstavljaju kršenje zakonskih propisa

Za četvrtak, 5. kolovoza u Mostaru su sazvane dvije skupštine Hrvatskih telekomunikacija iz Mostara čime se nastavlja pravno-politička bitka za nadzor nad mostarskim telekomunikacijskim operaterom. Ključno će u cijeloj priči biti ponašanje Zagreba koji ima kontrolni paket za donošenje odluka i koji može birati između poštivanja propisa ili pak legaliziranja bezakonja. Jednu je skupštinu sazvao legalni predsjednik Nadzornog odbora HT-a Mostar Žarko Pušić, kojega je, kao i federalne članove NO, navodno smijenila nelegalna federalna vlast, dok je pak drugu sazvao navodni ministar prometa i veza Enver Bijedić.

Bijedić naime nema ni neizravno nikakvu mogućnost imenovati Odbor za glasovanje iz reda zaposlenika tvrtke HT Mostar, a jednako tako nema ovlast određivati mjesto održavanja Skupštine, a temeljno i polazišno nema uopće pravo dati na objavljivanje obavijest o zakazivanju skupštine JP HT d.d. Mostar. Neosporna osnova, pa i za najnepismenije osobe, nalazi se u članku 241. stavak 5. Zakona o gospodarskim društvima Federacije BiH. Prema tome jedino predsjednik Nadzornog odbora HT-a Mostar Žarko Pušić može sazvati sjednicu Skupštine.

Valja reći kako se Bijedić slabo snalazi u pravnoj oblasti, a samim tim ni zaposlenici Federalnog ministarstva prometa i veza koji su uputili određene akte oko sazivanja sjednice skupštine. Već jednom su platformaši na sjednici Skupštine pokušali ishoditi smjenu članova NO što im nije pošlo za rukom. I tada je Bijedić uputio obavijest o zakazivanju skupštine HT-a, a pokazalo se da ne može ništa s time postići.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?