Prijevremeni izbori

Zadnje rješenje za izlaz iz političke krize u FBiH

Izbori
27.12.2012.
u 09:15

Prijevremeni izbori su opcija o kojoj se u siječnju planira razgovarati kako bi FBiH prevladala najveću političku krizu poslije Daytona

Ne bude li se u siječnju iduće godine riješila aktualna višemjesečna politička kriza u Federaciji BiH, prijevremeni izbori u ovom entitetu mogli bi biti alternativa za stabilizaciju stanja.

SDP za izvanredne izbore


Iako se ova opcija u političkim kuloarima spominje kao krajnja opcija, sasvim je izvjesno da stranke koje čine novu parlamentarnu većinu u FBiH (SDP, HDZ BiH, HDZ 1990. i SBB) i na ovu opciju ozbiljno računaju. To se vidi iz izjava koje ovih dana u javnost odašilju čelnici spomenutih stranaka, a koje bi s prvim danima Nove godine, trebali ponuditi zajednički koncept za uspostavu nove vlasti u FBiH. Potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić ističe kako je prva opcija produžetak agonije sve do redovitih izbora 2014. godine, druga je da predsjednik FBiH Živko Budimir prihvati rekonstrukciju Vlade, a treća opcija su prijevremeni izbori”. Na primjedbu da za izbore treba osigurati i novac iz proračuna, Hadžić tvrdi da se zbog ovakve nepodnošljive situacije u kojoj je blokirana Federacija BiH “novac mora naći”. I manje oporbene stranke traže da se raspišu prijevremeni izbori u Federaciji BiH kako bi se riješila kriza. “Pravedan izlaz iz ove situacije bili bi prijevremeni izvanredni izbori, no za takvo što bila bi nužna intervencija međunarodne zajednice kojoj opet za to nedostaje politike i svake druge volje. Politička agonija koja traje već dvije godine će se vjerojatno nastaviti sve do 2014. godine”, izjavio je za Oslobođenje potpredsjednik Naše stranke i zastupnik u skupštini Sarajevske županije Peđa Kojović. Čelnici iz RS-a SNSD i SDS koji zajedno s koalicijskim partnerima iz FBiH, SDP-om dva HDZ-a i SBB-om, čine državnu vlast, još nemaju službeni stav o mogućnosti organiziranja prijevremenih izbora u drugom bh. entitetu.

Diplomacija za razgovore

No, sigurno je da bi prije svega SNSD i zajedno s predsjednikom bio protiv organiziranja takvih izbora na državnoj razini, isključivo radi loših izbornih rezultata koje je stranka ostvarila ove godine na lokalnim izborima. Međunarodna zajednica, zbog čijih se odluka o nametanju vlasti, FBiH našla u najozbiljnijoj političkoj krizi od Daytonskog sporazuma, nije zagovornik izvanrednih izbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?