Izbori

Zabilježeno nekoliko verbalnih prijetnji i jedan fizički napad

Izbori
07.10.2012.
u 20:53

Smetnje su odmah otklonjene, a proces glasanja nastavljen

Kako je Agenciji FENA kazao glasnogovornik Stožera za sigurnost Lokalnih izbora u BiH 2012. Admir Malagić, na terenu su zabilježeni manji incidenti, ali su svi, zahvaljujući intervenciji djelatnika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIPBiH) ili službenika policije, razriješeni tako da su smetnje odmah otklonjene, a proces glasanja nastavljen.

Po njegovim riječima, a prema informacijama policijskih agencija u BiH, evidentiran je jedan incident na području Srednjobosanske županije (SBŽ), odnosno u Gluhoj Bukovici, općina Travnik, gdje je od 15:00 do 15:30 sati bilo prekinuto glasanje zbog verbalnih uvreda upućenih predsjedniku biračkog odbora.

Istovremeno, zabilježen je još jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u prijepodnevnim satima na lokalnom putu na području općine Gračanica, gdje je jedna osoba fizički napala kandidata političke stranke za općinsko vijeće. Zabilježeno je još nekoliko slučajeva, koje je policija evidentirala, a radilo se o verbalnim prijetnjama ili manjim incidentima koji nisu bili ozbiljna prijetnja sigurnosti izbornog procesa.

Inače, policijske agencije u BiH poduzele su sve mjere iz svoje nadležnosti radi osiguranja lokalnih izbora u BiH. Ministarstvo sigurnosti BiH formiralo je Stožer za sigurnost lokalnih izbora u koji su uključeni predstavnici nadležnih policijskih struktura u BiH i SIP-a BiH.

Stožer za sigurnost uradio je Operativni plan osiguranja lokalnih izbora, kojim je obuhvaćeno osiguranje procesa izrade, pakiranja i transporta glasačkih listića.

Ključne riječi

Komentara 1

Džoo
21:06 07.10.2012.

NA glasačkom mjestu Vojskova u općini Odžak došlo je do težeg kršenja pravila izbornog postupka, ali je to Općinska izborna komisija Odžak u saradnji s Centralnom izbornom komisijom i s nadležnom policijom riješila i tamo se izbori regularno provode, a a u popodnevnim satima će biti donesena odluka o eventualnom produženju glasanja na ovom glasačkom mjestu. - U Odžaku je prilikom otvaranja, odnosno neposredno prije otvaranja ustanovljeno da je predsjednik biračkog odbora uzeo neovlašteno 55 glasačkih listića za načelnika općine koje je označio i ubacio u glasačku kutiju, čemu su se ostali članovi biračkog odbora usprotivili. Tvrdi se da je tako, a da li će biti tako to će se vidjeti nakon detaljne istrage. Općinska izborna komisija je smijenila predsjednika i imenovala novoga, policija je izuzela glasačku kutiju, a kašnjenje na ovom mjestu zbog ove situacije je trajalo više od tri sata i glasanje je nastavljeno u 10.50 sati regularno, pojasnio je Petrić.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?