Podaci

Zabilježen je najveći rast cijena alkohola, duhana, prijevoza...

trgovina
VL FOTO
25.04.2012.
u 10:09

Promatrano po namjeni potrošnje u ožujku su najviše porasle cijene prijevoza za 1,9 posto

U mjesecu ožujku u BiH je u odnosu na veljaču ove godine zabilježena inflacija od 0,4 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH. Prema riječima ravnatelja Agencije Zdenka Milinovića cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u ožujku ove godine u odnosu na veljaču ove godine u prosjeku su porasle za 0,4 posto. Promatrano po namjeni potrošnje u ožujku su najviše porasle cijene prijevoza za 1,9 posto, rekreacije i kulture za 0,6 posto i bezalkoholnih pića za 0,4 posto.

Zabilježeno je sniženje cijena obuće i odjeće za 0,7 posto, obrazovanja za 0,6 posto, stanovanja, električne energije, plina i drugih energenata za 0,2 posto te alkoholnih pića i duhana za 0,1 posto. Promatrajući ukupno, cijene proizvodnih usluga mjerene indeksom potrošačkih cijena u ožujku u odnosu na ožujak prošle godine više su za 2,1 posto. Najveći rast je zabilježen kod alkoholnih pića i duhana za 10 posto, prijevoza 6,9 posto, komunalnih usluga, stanovanja vode i grijanja za 3 posto. Također su u odnosu na isti period prošle godine povećane cijene hrane,za 1 posto, komunikacijskih usluga za skoro 2 posto. Godišnja inflacija u ožujku u BiH je iznosila 2,1 posto, a u zemljama regije zabilježen su godišnje stope i to: u Hrvatskoj 2 posto i Srbiji 3,2 posto.

Rast nezaposlenosti u BiH je također u porastu, rast nezaposlenosti je 3,1 posto, a posljednji podaci otkrivaju kako je u BiH broj nezaposlenih dostigao cifru od 543.677 osoba. Prosječna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za veljaču ove godine iznosila je 818 KM, što pokazuje pad plaća od 1,2 posto u odnosu na prosinac prošle godine. Agencija je objavila i statistiku prometa za posljednji kvartal prošle godine. Gledano po vidovima prometa, cestovnim prometom prevezeno je 96 posto putnika, željezničkim 2,1 posto dok je zrakoplovima prevezeno 1,8 posto putnika. Struktura prijevoza robe je pak drugačija. Tako je željeznicom prevezeno čak 72 posto roba, cestovnim prometom 27 posto, dok je zračnim prometom prevezeno samo 0,01 posto roba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?