Odlučit će sudac

Za Zdravka Mamića zatražen jednomjesečni pritvor

Mamić došao u DORH (1)
Luka Stanzl/PIXSELL
16.03.2013.
u 15:01

- Kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao je izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola

Istražnom sucu Županijskog suca predloženo je zadržavanje Zdravka Mamića u pritvoru zbog mogućnosti ponavljanja djela, obzirom da je osumnjičenik višestruko evidentiran za različite prekršaje po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Prema priopćenju DORH-a, postoji osnova sumnje da je hrvatski državljanin (Zdravko Mamić) počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, odnosno da je 15. ožujka 2013. u Zagrebu, u vremenu od 8,00 do 8,25 sati, tijekom gostovanja u radijskoj emisiji "Pozitivni petak" radio postaje "Soundset Plavi", osvrćući se na aktualnog ministra znanosti, obrazovanja i športa, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu  prema navedenom ministru, no istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti.

Navodi se i da se radi o višestruko evidentiranoj osobi i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, što ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, te da je upravo obrazac njegovog ponašanja postupanje protivno pravnom uređenju. 

Kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao je izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola, a obzirom da se radi o osobi koja je član Izvršnog odbora HNS-a, te izvršni predsjednik Građanskog nogometnog kluba Dinamo, u tom svjetlu će se cijeniti i daljnja opasnost od činjenja novih prekršaja po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima., stoji u priopćenju.

Izjave Zdravka Mamića uzimat će se u obzir i kroz kontekst nadolazeće nogometne utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije te  izjave poput ovih posljednjih tijekom gostovanja u spomenutoj radijskoj emisiji, dodatno dobivaju na težini te izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, a što sve, u svojoj ukupnosti, čini opravdanim primjenu zakonskog osnova za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovakvog ili sličnog kaznenog djela, zaključuje se u priopćenju DORH-a.

>>Bogatašica doletjela iz Njemačke da plati Mamiću jamčevinu

>>Josipović: Mamićev posljednji ispad je verbalno divljaštvo

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?