barem još jedan...

Za sedam mjesta u NO-u Hajduka samo šest kandidata

\'29.08.2011.,Split - Odrzana konferencija za medije NK Hajduka .Hrvoje Males Photo: Tino Juric/PIXSELL\'
Tino Juric/PIXSELL
22.09.2011.
u 08:50

Nije baš neka navala na nadziranje rada Hrvoja Maleša i ostalih u upravi. Nadzorni odbor nadzire vođenje poslovanja te ne može voditi poslove društva.

Ovih dana bombardirani smo raznoraznim izjavama kandidata za Nadzorni odbor Hajduka, koji će se birati natječajem. Proceduru vodi Grad Split, a zapravo će o svemu odlučivati novoosnovana udruga "Naš Hajduk" iza koje stoje navijači. Članovi te udruge, kojih je trenutačno oko sedam tisuća (s pravom glasa navodno oko pet tisuća), na izborima 5. studenog birat će članove Nadzornog odbora, i to njih sedam, a sve to tek treba potvrditi splitskog Gradsko vijeće.

Prijave do kraja mjeseca

Natječaj je upravo u tijeku, traje do kraja mjeseca, a ako je suditi prema prva tri tjedna, za rad u Nadzornom odboru Hajduka i nije baš neka navala. Naime, do sada je na natječaj pristiglo tek šest molbi, a bira se sedam kandidata. Naravno, to ništa ne znači, treba vjerovati da mnogi kandidati čekaju posljednje dane natječaja i da će članovi udruge "Naš Hajduk" moći birati između više kandidata.

A da objasnimo ovim kandidatima koji se medijski oglašavaju i najavljuju "spreman sam za 'fajt' s Mamićem", "radit ću 24 sata za Hajduk", "dovest ću tri sponzora" – rad u Nadzornom odboru nešto je posve drugo.

– Nema tu radnog vremena od osam ili dvanaest sati, nema ureda u Poljudu. Nadzorni odbor radi u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima. Uvijek istupa kao cjelina, ne pojedinačno, a odluke može donijeti glasanjem – kaže nam predsjednik Hajdukove Skupštine i klupski odvjetnik Vinko Radovani.

Precizan Zakon

A zakon je tu iznimno precizan. Ovlasti Nadzornog odbora jasno su navedene. Dakle, NO nadzire vođenje poslovanja društva, može istraživati i kontrolirati poslovne knjige i blagajnu, mora glavnoj skupštini podnijeti izvješće radi li uprava sve u skladu s propisima, može sazvati skupštinu ako je to potrebno za dobrobit društva i ne može na sebe prenijeti ovlasti vođenja društva.

Dakle, stvarna je priča malo drukčija nego što to zamišlja većina onih koji žele biti u Nadzornom odboru Hajduka. Ne bi bilo loše da svi kandidati prije prijave prouče Zakon o trgovačkim društvima, pa da znaju što im je činiti budu li izabrani.

NO odobrava ugovore iznad 500 tisuća kuna

Važnu ulogu Nadzorni odbor Hajduka ima kada se bira trener, jer po klupskom statutu mora se složiti s odlukom uprave. Usto, Nadzorni odbor mora upravi odobriti svako plaćanje iznad 500 tisuća kuna, te potpisivanje svakog ugovora koji je dulji od godinu i pol dana. Tako je na papiru, a u praksi se to ponekad i ne događa, pa NO unaprijed izda dozvole upravi kao što je dopustio Malešu dovođenje nekih igrača. U vrijeme Joška Svaguše NO je bio tek maska za sve njegove odluke.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije