NOVCA NEMA

Za rješavanje problema izbjeglica potrebna još milijarda maraka

stanovi
Mišo Lišanin
04.06.2010.
u 15:25

Uz određena proračunska izdvajanja svih nivoa vlasti to bi bilo više od milijardu KM i tek s toliko sredstava mogli bismo do 2014. riješiti probleme prognanika u BiH

Oko milijardu KM potrebno je da bi se do 2014. riješili zahtjevi oko 47.000 obitelji koje žele da se vrate u svoje prijeratne domove u BiH.

- To je oko 150.000 pojedinaca i prema Aneksu 7. Daytonskog mirovnog sporazuma država je dužna da im osigura dom uz vraćanje imovine, koje je gotovo stopostotno završeno, ali je problem to što je ta imovina devastirana - naglasio je resorni ministar Safet Halilović.

Ponovio je da samo iz proračunskih sredstava nije moguće realizirati Aneks 7. te je zato potrebno zaduženje države za oko 400 milijuna.

- I uz određena proračunska izdvajanja svih nivoa vlasti to bi bilo više od milijardu KM i tek s toliko sredstava mogli bismo do 2014. riješiti probleme bar ovih oko 150.000 ljudi koji su se javili za povratak te u najvećem dijelu problem povratnika, raseljenih osoba i raspuštanja kolektivnih centara - naglasio je Halilović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Očekuje kako će i druga pitanja ove populacije  biti riješena usvajanjem Revidirane strategije Aneksa 7. Daytonskog mirovnog sporazuma jer je taj dokument ključ rješavanja prognaničko-raseljeničkog pitanja u BiH.

S tim se slaže i pomoćnik ministra za prognanike i raseljene osobe RS-a Drago Vuleta. Podsjetio je da se nakon ministarske konferencije u Beogradu užurbano radi zajednički projekt u regiji o pitanju trajnog rješavanja svih korisnika kolektivnih i ostalih vidova organizovanog smještaja u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, koji bi trebalo da bude završen do kraja lipnja, a donatorska konferencija na kojoj radi međunarodna zajednica do kraja godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?