VLADA FEDERACIJE

Za rekonstrukciju cesta u Hercegovini ni jedna marka

cesta
kristina štedul fabac/pixsell
24.01.2012.
u 10:12

U ZH županiju za rekonstrukciju ne ide niti jedna jedina marka

Prema programu investiranja sredstava naplaćenih izdvajanjem GSM licencije za 2011. godinu za Federaciju Bosne i Hercegovine, a koja su namijenjena za financiranje projekata cestovne infrastrukture, magistralne, regionalne i lokalne kategorije, novac je mahom otišao u općine gdje pretežito živi bošnjačko pučanstvo.

Svaka deseta marka

Od ukupno 27,6 milijuna maraka, koliko je namijenjeno za raspodjelu, tek svaka deseta marka otišla je u općine gdje živi većinsko hrvatsko pučanstvo.

Naime, novcem od GSM licencija će se financirati ukupno 31 projekt, a lista projekata je utvrđena odlukom Vlade Federacije uz suglasnost Federalnog ministarstva prometa i veza, te Federalnog ministarstva financija.

Prema toj odluci, od ukupno odobrenog 31 projekta, općinama gdje žive Hrvati odobreno je tek sedam (7) projekata. Kada su u pitanju sredstva, općine s hrvatskom većinom prošle su još gore.

Hrvatima tri milijuna

Naime, od 27,6 milijuna KM, Hrvatima je pripalo oko tri milijuna, za šest projekata. Da ne bude zabune, sedmi projekt u iznosu od 2 milijuna KM ide u Mostar, a sredstva su namijenjena za izgradnju mosta Avenija – Sutina, koji je jednako namijenjen i dijelu gdje žive Bošnjaci i Hrvati.

Od ostalih projekata renoviranja cesta, jedna je dodijeljena općini Kreševo u iznosu od 1,2 milijuna maraka, općina Busovača je za rekonstrukciju cesta dobila 300 tisuća KM, u Orašje će otići 180.000 KM za izgradnju i sanaciju ceste, Livno će dobiti cijeli milijun za gradske ulice, Varešu je dodijeljeno 200 tisuća, te Kupresu 100.000 za rekonstrukciju ceste prema skijalištu.

U Zapadnohercegovačku županiju ne ide niti jedna jedina marka, a i Hercegovačko-neretvanska županija, u kojoj je središte HP-a, dobit će novac za most na putu prema groblju Sutina.

Preostalih 25 projekata, u iznosu od skoro 24 milijuna, upotrijebit će se za projekte u općinama gdje uglavnom ne žive Hrvati.

U obrazloženju se kaže kako je lista projekata načinjena na osnovi analize baze podataka, iz zahtjeva koje su podnijeli JP Ceste FBiH, županije i općine. Obznanjeni su i kriteriji prema kojima su dodijeljena sredstva, počevši od neophodnosti izgradnje, cilja i značenja projekta, stanja, stupnja pripremljenosti pa do teritorijalne zastupljenosti. Ako su projekti iz bošnjačkih općina većeg prioriteta i značenja, može se zaključiti da nije poštivana teritorijalna zastupljenost. Naime, od Mostara pa sve do Livna niti jedna cesta se neće graditi od sredstava naplaćenih od GSM licencija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?