MEĐUGORJE

Za razliku od drugih država, mali broj građana tražio azil

sastanak
VL FOTO
05.03.2011.
u 12:45

Glavne teme sastanka odnosile su se na suradnju policije i tužitelja na entitetskim razinama, vize...

U organizaciji ravnatelja Granične policije BiH, u Međugorju je održan sastanak Koordinacije ravnatelja policijskih agencija u BiH i glavnog tužitelja. Sudionici sastanka, između ostalog, razgovarali su o suradnji između policije i tužiteljstava na entitetskim razinama, kao i mogućnostima poboljšanja suradnje i koordinacije između policije i tužitelja prilikom rada na provođenju istraga.

Razmjena informacija

Na sastanku se razgovaralo i o predstojećem procesu monitoringa odluke o bezviznom režimu za građane BiH, koji će biti realiziran za nekoliko mjeseci. Istaknuto da je situacija u ovom segmentu na zadovoljavajućoj razini, te da je vrlo mali broj građana koji su nakon odluke o bezviznom režimu zatražili azil, za razliku od situacije u drugim državama nakon liberalizacije viznog režima. Sudionici su zaključili i da se razmjena informacija u oblasti sigurnosti i pravosuđa, prema tijelima EU, treba odvijati isključivo preko ovlaštenih i kompetentnih kanala, kako bi se izbjegle situacije dvostrukih informacija ili protoka neprovjerenih informacija.

Zaključeno je da se kategorično odbijaju svi neutemeljeni napadi na rad Službe za poslove sa strancima, kao i Imigracijskog centra, te da je rad ovih institucija sukladan visokim profesionalnim i europskim standardima, po ugledu na slične institucije koje djeluju u svim europskim državama, što su više puta dokazale i provjerile ovlaštene institucije. Sudionici će pružiti punu potporu Službi sa poslove sa strancima koja je u velikoj mjeri doprinijela poboljšanju sigurnosne situacije u BiH u segmentu emigracija i azila.

Zaključeno je da nikakvi izvaninstitucionalni pritisci na rad institucija BiH neće utjecati na rad agencija za provedbu zakona, kada je u pitanju postupanje s osobama koje krše imigracijske propise države BiH. Na sastanku glavnog tužitelja i ravnatelja policijskih agencija, razgovaralo se i o budućim aktivnostima formirane operativne skupine za borbu protiv terorizma, u kojoj djeluju policijski djelatnici iz policijskih agencija u BiH.

Planovi i prioriteti

Na sastanku se razgovaralo i o planovima i prioritetima rada Policijske misije EU (EUPM) u BiH. Na redovitim sastancima koordinacije ravnatelja policijskih agencija i glavnog tužitelja, sudjeluju: glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, ravnatelj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, ravnatelj SIPA-e, ravnatelj Granične policije BiH, ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH, tajnik Ministarstva sigurnosti BiH, ravnatelj Federalne uprave policije, ravnatelj MUP-a RS-a, šef policije Distrikta Brčko BiH, predstavnik policijskih ravnatelja županijskih ministarstava unutarnjih poslova u FBiH, šef Misije EUPM-a ili dužnosnici EUPM-a, predstavnici ICITAP projekta i Veleposlanstva SAD-a u BiH. Sastancima Koordinacije ravnatelja policije i glavnog tužitelja, po potrebi, u radu se priključuju i predstavnici ostalih policijskih, sigurnosnih i pravosudnih agencija u BiH. Domaćin sastanka bio je Vinko Dumančić, ravnatelj Granične policije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?