PORAŽAVAJUĆE

Za prosječnu plaću u BiH se natoči tek 327 litara dizel goriva

\'18.03.2012., , Zagreb - Ilustracija. Nakon novih poskupljenja naftnih i benzinskih derivata u Hrvatskoj sve vise gradjana je ocajno te vise nece imati sredstava za kupovinu benzina ili dizela. Photo
Sanjin Strukić/Pixsell
26.03.2012.
u 11:52

Lošije od Bh. građana prolaze zaposleni u Srbiji koji za svoju prosječnu plaću mogu osigurati kupnju 236 litara goriva

Peti put od početka ove godine je poskupilo gorivo, te je na većini benzinskih crpki u FBiH skuplje za pet feninga pa vlasnici automobila u sljedećih petnaestak dana mogu biti mirni. Početkom 2012. godine za litar najprodavanijeg benzina BMB 95 izdvajalo se 2,25 KM, da bi polako dostignuo 2,5 KM po litri, i sigurno je da će još rasti. Za nešto više od dva mjeseca BMB 95 poskupio 10 posto.

Tek za dva tjedna

Ovim tempom, sljedeće poskupljenje treba očekivati tek za dva tjedna, kada će cijene biti više za “samo” 5 feninga. I u Republici Srpskoj gorivo je ponovno poskupilo u prosjeku za četiri feniga.

Šefica Odjela za cijene u Ministarstvu trgovine Lela Glibo kaže da se poskupljenje odnosi na dizel i BMB 95, a ima slučajeva da su distributeri tražili i poskupljenje za BMB 98. Nakon ovog poskupljenja cijena litra dizel goriva bit će 2,55 KM, ali je moguće da se posebne vrste ovog goriva nađu i po cijeni od 2,60 KM. Nova cijena benzina BMB 95 je 2,50 KM, dok je cijena BMB 98, kod distributera koji su se odlučili za povećanje cijene ovog benzina, 2,60 KM.

Cijene goriva i u BiH kao i u drugim državama proteklih dana bilježe dramatičan rast, no iako su one još uvijek niže nego primjerice u Hrvatskoj, kupovna moć stanovništva u BiH uvjetovala je da si oni mogu priuštiti gotovo dvostruko manje goriva nego je to slučaj s kupcima u Hrvatskoj Ako je to neka utjeha, cijene goriva rastu i u ostalim zemljama, kako regije tako i Europe, i uglavnom su nešto više od cijena koje se plaćaju na bh. crpkama. O kvaliteti ovoga puta ništa. No kada se plaća pretvori u litre goriva, Hercegovci i Bosanci stoje iznimno loše. Za prosječnu plaću Hercegovac može natočiti 327 litara dizela, taman za jedan spremnik “teretnjaka”. Građanin iz Hrvatske, u svojoj državi može natočiti 545 litara, a pređe li u BiH 27 litara više. U Sloveniji je gorivo skuplje, ali Slovenac za prosječnu plaću natoči 730 litara, dok Nijemac može natočiti čak 2210 litara dizela.

Najmanje u Srbiji

Kada je u pitanju gorivo, najteže je susjedima iz Srbije koji za svoju plaću mogu uliti tek 236 litara dizela. Slično je i s ostalim vrstama goriva. Približni omjeri zabilježeni su i kada je u pitanju kupovna moć u odnosu na osnovne prehrambene proizvode poput kruha i mlijeka pa se za prosječnu plaću u BiH može, primjerice, dobiti 563 litre mlijeka, a u Hrvatskoj 1024 litre.
Prosječna obitelj samo na hranu troši više od 50 % prihoda, što je tri puta više u usporedbi s razvijenim europskim zemljama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?