Prosvjed mještana

Za plavljenje krivci i nadležne institucije

Hutovo
28.01.2013.
u 10:40


U Popovu polju pod vodom je i kapelica sv. Filipa i Jakova i dalekovod

Sunce koje je jučer obasjalo dolinu Neretve i jug Hercegovine samo je razotkrilo prave razmjere elementarne nepogode prouzročene nedavnim kišama i poplavama na području općine Čapljina, ali još više i u naseljima neumskog zaleđa. U tom dijelu Hercegovine mještani su ogorčeni i na nogama te ukazuju kako za plavljenje Popova polja nisu razlog samo velike kiše već ljudski nemar i (ne)aktivnosti nadležnih institucija i Elektroprivreda RS, a osobito Elektroprivrede HZ HB. Stoga su mještani Hutova jučer i održali mirni prosvjed pokraj poplavljenog Popova polja koje je sada pravo jezero. - Vi se bogatite na našim mukama... Popovo polje=poplavno polje... Pretvorili ste nam njive u blato..., samo su neke od parola i transparenata s kojima su se ogorčeni mještani Hutova jučer okupili pokraj Popova polja. Razina vode u Popovu polju je desetak puta veća od uobičajene u akumulacijskom jezeru HEČ-a( crpna hidroelektrana Čapljina u Svitavi) pa je Popovo polje u biti pretvoreno u veliku akumulaciju. - Evo, vidite da je i dalekovod pod vodom, veliki betonski stubovi su nestali u vodi, a na nekim se mjestima ni žice ne vide iz vode. Ovo je zaista žalosno što nam rade i što se stalno ponavlja zadnjih godina.

Uništeni su svi usjevi i nasadi voća i povrća, sve je pod vodom i već sada je mnogim poljoprivrednicima izgubljena cijela sezona. A ovo nam rade svake godine i nitko ne sanira štete. Ljudi su primorani stati s poljoprivrednom proizvodnjom jer nema smisla ništa raditi kada su vam evo primjerice nasadi pod vodom dubine i više od 10 m. I dalje najvećeg krivca za ovu situaciju vidimo u EP HZ HB tj. HEČ-u koji na vrijeme ne otvara svoje klapne i brane pa se onda sva voda akumulira i razlijeva po Popovu polju, govori Luka Konjevod, povjerenik MZ Hutovo, dok s mještanima nemoćno promatrana poplavljeno Popovo polje. Mještani su ustrajni u svojim nakanama da se ovaj problem učestalog plavljenja već jednom riješi i da se mještani Hutova i susjednih naselja u neumskom zaleđu ne moraju zbog toga iseljavati sa svojih ognjišta. Ako prosvjedi ne urode plodom, mještani su odlučni blokirati i proizvodne pogone HEČ-a i prometnice.

Dok smo jučer razgovarali s mještanima Hutova pokraj Popova polja, voda je i dalje rasla i nadirala k lokalnoj prometnici koja povezuje Hutovo s drugim naseljima i općinom Ravno. Voda je bila došla tek na metar-dva od te prometnice i njezino bi plavljenje u blokadu i totalnu izolaciju dovelo više naselje u neumskom zaleđu. U Popovu polju je pod vodom i dalekovod, kao i kapelica sv. Filipa i Jakova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?