DOZNAJEMO

Za onog tko financira vahabijske skupine u BiH pet godina zatvora

parlament bih
VL FOTO
21.07.2010.
u 08:24

Suština izmjena zakona koji je predložio SNSD jest da se u BiH zabrani ‘organiziranje vahabijskog i selefijskog pokreta, skupina, udruga’

Nakon što su na nedavnom zasjedanju državnog Parlamenta iznijeli niz ocjena o prijetnjama koje za sigurnost građana Bosne i Hercegovine predstavljaju vahabijski, odnosno selefijski pokret, zastupnici najveće srpske stranke, SNSD-a, uputili su u proceduru i prijedlog za zakonsku zabranu djelovanja ovih skupina u BiH. Pred Parlamentom BiH će se tako još prije ljetne stanke naći izmjene i dopune Kaznenog zakona, kreirane u Klubu zastupnika SNSD-a. Suština izmjena je da se na teritoriju BiH zabranjuje “organiziranje vahabijskog i selefijskog pokreta, skupina, udruga ili neformalno okupljanje osoba koje se deklariraju ili se na bilo koji način dovode u vezu s vehabijama ili selefijama”.

Također se predlaže da onaj tko organizira, sudjeluje u organiziranju, vrbuje, javno propagira i materijalno-financijski pomaže, sudjeluje u aktivnostima ili pripada vahabijskim skupinama, bude suočen sa zatvorskom kaznom u rasponu od jedne do pet godina. - Razlozi za donošenje ovih izmjena i dopuna zakona utemeljeni su na dosljednoj provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i zaštiti ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta BiH i zaštiti kolektivnog sustava sigurnosti svih naroda i građana BiH.

Principi zakona su sukladni i opredjeljenju BiH k EU-u, ističu zastupnici SNSD-a, obrazlažući svoj prijedlog. Ovakve izmjene Kaznenog zakona BiH teško će naići na potporu bošnjačkih zastupnika koji su već upozorili da su zbog nasilnog i protuzakonitog djelovanja jednog broja pojedinaca i skupina sve selefije, odnosno vahabije, izložene hajci. Usto, niti jedna europska država do sada nije poduzela ovako drastične mjere u zabrani djelovanja vahabijskog pokreta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?