Počeli razgovori

Za izlaz iz krize tri rješenja-smjene, odustajanje ili kompromis

Lagumdžija
16.10.2012.
u 09:15

Rezultati, reakcije, kalkulacije s vlasti na svim razinama, dogovori..., u središtu su pozornosti bh. javnosti

Očekivanja od ovih izbora iako su lokalni bila su velika, što se i vidjelo proteklih dana. Rezultati, reakcije, kalkulacije s vlasti na svim razinama, dogovori..., u središtu su pozornosti bh. javnosti. Međunarodna zajednica čekala je izbore kako bi se odvagale snage i odabrali partneri za razgovore o budućnosti BiH. Rezultati ovih izbora važni su i još po nečemu, lideri stranka uvidjeli su složenost političke situacije i krizu u koju je zapala BiH, te sada pokušavaju iznaći izlaz na sve načine. Jedan od njih je i kako riješiti pitanje smjena koje su pokrenute prije izbora. Lideri su mišljenja kako je neozbiljno mjesecima prije izbora pokretati zahtjeve za smjenama sa svih strana, i to ostaviti sada neriješeno, te su ovaj problem stavili na dnevni red razgovora i prije dogovora o vlasti. Upravo američka i europska diplomacija prije početka razgovora s liderima čekaju da vide kako će se ova pitanja riješiti, tko će otići, a tko ostati na vlasti.

Razgovori i rješenja

Kako doznajemo, lideri su prošloga tjedna započeli međusobne razgovore oko vlasti u BiH, a ovo pitanje je nezaobilazna tema. Smjena ministara iz SDA, Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i zamjenika Fuada Kasumovića skinuta je s dnevnoga reda prije nekoliko dana, baš kao i prije toga smjene Denisa Bećirovića, prvog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te inicijativa za smjenu Zlatka Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova BiH. Kako doznajemo, razmišlja se o nekoliko načina za izlaz iz političke krize, vodeći računa da se zadovolje zahtjevi sviju, te pomire različiti stavovi pojedinih lidera oko važnih pitanja za BiH. Prvi je da svi budu smijenjeni, i kadrovi SDA čiju smjenu je inicirao SDP, te kadrova SDP-a čiju smjenu traže SDS i SNSD. Na sjednicama Zastupničkog doma i Doma naroda svi bi bili smijenjeni, a nakon toga bi se otvorili razgovori za dogovor oko novoga Vijeća ministara BiH u koji bi bio otvoren prostor i za SBB. Drugi način je da se izvrši smjena Denisa Bećirovića iz SDP-a iz vodstava Zastupničkog doma jer je njegova smjena već pokrenuta, a bio bi to svojevrstan kompromis koji bi mogao SDP i srpsku stranu dovesti u poziciju da otvore razgovore.

Izaći iz političke krize

Kako doznajemo, smjena ministra Lagumdžije bi tada bila ostavljena po strani dok se ne postigne dogovor. Ozbiljno se razmatra i govor Bakira Izetbegovića koji je na Skupštini UN-a pozdravio nazočne vjerskim pozdravom “Selam alejkum”, te diplomatski skandal koji je izazvao. U usporedbi s Lagumdžijom ovo je još očitiji način miješanja u vanjsku politiku BiH, te neiskazivanje mišljenja druga dva konstitutivna naroda u BiH. Postoji i treći način koji će bit predmet razgovora lidera stranaka, a to je odustajanje od zahtjeva za smjenama sa svih strana i otvoreni razgovori o rekonstrukciji vlasti na svim razinama. Ovaj prijedlog bi mogao biti dobra podloga za novi dogovor, ali s druge strane i opasnost za još dublju krizu jer je moguće da određene stranke počnu sastavljati vlast parcijalno, na nižim razinama i stvarati neprirodne koalicije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?