ISTRAŽIVANJE

Za hrvatsku koaliciju je 88,4 posto, tek 11,6 protiv

sestorka
VL FOTO
07.10.2010.
u 08:59

Velike koalicije u pravilu se formiraju u kriznim vremenima. Hrvati u BiH smatraju da je upravo takvo vrijeme došlo s obzirom na njihovo sustavno preglasavanje u državnim i entitetskim institucijama

Najveći broj Hrvata, nikada složnije nego sada, iz Bosne i Hercegovine podupro je stvaranje velike svehrvatske koalicije najvažnijih stranaka koja bi se mogla oduprijeti novoj prodaji nacionalnih interesa i odupiranju pokušajima prije svega bošnjačkih, ali i srpskih stranaka da stvaranjem nove alijanse potpuno eliminiraju političku volju Hrvata.

Najveće jedinstvo

Večernjak je jučer proveo vlastito istraživanje na uzorku od 450 osoba izravnim anketiranjem ili pak slučajnim telefonskim uzorkom na većinskim hrvatskim područjima od Save do Neuma, ali i u drugim većim sredinama poput Sarajeva. Od 450 anketiranih osoba, čak 398 ih podržava stvaranje svehrvatske koalicije na razini države, entiteta, ali i županija. Zanimljivo je kako ovakvo stajalište među Hrvatima u BiH ne odražava raspoloženje unutar pojedinih hrvatskih stranaka. Znakovito je kako je najveći broj osoba koje smo anketirali glasovao na izborima, oko 80 posto, i da pri tome smatraju kako je vrijeme da se Hrvati okupe oko uspostave vlasti, ali i oko konačnog dogovora o ustavnim reformama koje su ostale nedorečene unutar stranaka kreševske šestorke. Zanimljivo je - stopostotnu potporu svehrvatskoj koaliciji daju anketirani građani na području Viteza, Travnika, Žepča i Usore.

Takvih je oko 80 anketiranih. Najmanju potporu zajedničkoj uspostavi vlasti, prije svega zbog animoziteta među dojučerašnjim kolegama iz iste stranke HDZ-a, pokazali su anketirani Hrvati na području Hercegbosanske županije te u južnom dijelu, na području Čapljine i Stoca. Tu je gotovo 95 posto osoba od 52 anketiranih protiv svehrvatskog dogovora. Dio njih su stranački aktivisti koji osokoljeni rezultatima jedne od grupacija smatraju da mogu ponovno prevariti drugu opciju, a ustvari raditi na sitnoj trgovini nacionalnim interesima.

Kreševska šestorka

U zapadnoj Hercegovini i Mostaru gotovo je stopostotna potpora zajedništvu hrvatskih stranaka, ponajprije kako ne bi izgubili pozicije na razini države, a posebice Federacije BiH. Nešto manju potporu približavanju daju u Posavskoj županiji. Anketa je ustvari pokazala da svugdje gdje su Hrvati izravno ugroženi mogućnosti da im Bošnjaci biraju vlast, odgovaraju stopostotnom potporom zajedničkom nastupu. Iznimka je jedino Zapadnohercegovačka županija gdje bi svejedno najveći broj birača podržao koaliciju unatoč najčišćoj situaciji oko pobjede HDZ-a BiH. Hrvatski građani daleko odgovornije nego pojedini hrvatski političari uvidjeli su koliko je u posljednje četiri godine bila podjela. Zbog toga Hrvati su gubili pozicije na državnoj, federalnoj razini, a u županijama otvoreno trgovali radi održavanja koalicija s drugim partnerima a na štetu hrvatskog naroda. Nasuprot tome otvorio bi se prostor i za nastavak dogovaranja unutar kreševske šestorke koja mora ponuditi konačni plan za ustavnu reformu s jednom ili više federalnih jedinica.

Ključne riječi

Komentara 1

AP
apavlovi
10:05 07.10.2010.

Sad ili nikad!Ako naši političari sad ne prepoznaju trenutak da stvore svehrvatsko jedinstvo ne zaslužuju da nas predstavljaju.Svi vidimo što nam rade Bošnjaci i kako nas pretvaraju u nebitan politički čimbenik.Ako se sad ne udružimo i ne zaboravimo međusobne podjele možemo zaboraviti i našu budućnost u BiH.Svi kao jedan moraju nastupati u obrani nacionalnih interesa.Ovim izborima su naši nacionalni interesi direktno ugroženi.Niko nema pravo da se kocka sa našom budućnošću.Svi zajedno treba da sjednu i definiraju zajedničke interese.Svi moraju popustit u interesu naroda.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?